Preminuo hrvatski fotoreporter Hrvoje Polan

Hrvoje Polan
Hrvoje Polan je pokrivao sve ratove te socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale... (Danijel Berkovi? / Pixsell)

U 48. godini života iznenada je umro hrvatski fotoreporter Hrvoje Polan, koji je, radeći za brojne medijske kuće, svojim fotografijama obilježio posljednja desetljeća, izvijestilo je u ponedjeljak Hrvatsko novinarsko društvo – HND.

Gotovo tri desetljeća Hrvoje Polan se bavio news i dokumentarnom fotografijom.

Radio je za brojne novine i agencije, od Feral Tribunea do Reutersa, a zadnjih desetak godina za Agency France Presse, prenosi Hina.

Posljednjih godina bio je freelancer.

Objavljivao je u svim vodećim svjetskim medijima (IHT, The Guardian, Newsweek, Time…).

Od bivše Jugoslavije do Gaze i Zapadne obale

Kratko vrijeme radio je i u fotografskoj agenciji Hine, ističe se u priopćenju.

Hrvoje Polan je pokrivao sve ratove te socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale…

Fotografije su mu više puta izlagane.

Jedan rad uvršten je u kolekciju “100 najboljih slika dekade 1990-2000”, koja je izložena u Museum of Modern Art – MoMA u New Yorku.

Ostat će posebno zapamćen kao fotograf Feral Tribunea u njegovim najboljim danima, kada je s kolegama novinarima obilazio ratna i poratna područja i svojom kamerom bilježio sva tragična događanja koja su zadesila ljude s ovih prostora, navodi se u priopćenju.

Fotografija je izuzetno subjektivan medij

Posljednji projekt u Polanovom bogatom stvaralačkom opusu je fotomonografija “Iza sedam logora – Od zločina kulture do kulture zločina”, koju je izradio zajedno s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem.

Hrvoje Polan je u intervju za Novi list kazao kako je fotografija izrazito subjektivan medij, koliko god se govorilo da fotografija ne laže.

“To je samo nečija interpretacija situacije, viđena kroz komad tehnike s bezbrojnim varijantama načina upotrebe”, kazao je tom prilikom Hrvoje Polan.

Izvor: Agencije