Woody Allen pokrenuo tužbu vrijednu 68 miliona dolara protiv Amazona

Amazon je dosad objavio dva Alenova filma kao i seriju 'Crisis in Six Scenes' (Reuters)

Poznati režiser Woody Allen podnio je tužbu vrijednu 68 miliona dolara protiv “Amazon Studiosa”. Kako izvještavaju Hollywood Reporter i Variety, 83- godišnji Allen tvrdi kako je kompanija prekšila ugovor kada je odlučila da ne objavi četiri njegova filma.

Amazon je dosad objavio dva Allenova filma kao i seriju “Crisis in Six Scenes” (Kriza u šest scena).

Studio je ipak odustao od objavljivanja njegovog posljednjeg filma “A Rainy Day in New York” (Kišni dan u New Yorku).

Amazon obećao da će biti ‘dom’ do kraja karijere

“U želji da iskoristi međunarodni ugled, talenat i dosadašnje rezultate gospodina Allena, Amazon – tehnološki gigant ali holivudski novajlija – želio je izgraditi svoj nedavno započeti zabavni studio ulaskom u niz dogovra sa gospodinom Allenom i njegovom kompanijom, Gravier, obećavajući finansiranje i distribuciju njegovih budućih filmova, kao i da će mu biti “dom” do kraja karijere”, stoji u dijelu tužbe.

“Ipak, u junu 2018. godine, Amazon je odustao od dogovora, sa željom za ukidanjem bez pravne osnove iako su znali da će time nanijeti znantu štetu gospodinu Allenu, Gravieru, investitorima i umjetnicima i ekipi uključenoj u izradi filmova.” Allen i i njegova kompanija su prema ugovoru sa Amazonom trebali zaraditi između 68 i 73 miliona dolara.

Članovi postave se distancirali od posljednjeg filma

Allen krivi nespremnost studija da objavi filmove zbog “25 godina starih neosnovanih optužbi” – konkretno, optužbi Allenove usvojene pastorke, Dylan Farrow, koja navodi da ju je Allen seksualno napao kada je bila dijete. 

U tužbi stoji kako komentari Farrow ne bi trebali utjecati na dogovor sa Amazonom, pošto su “optužbe bile već dobro poznate Amazonu (i javnosti) prije ugovora – i ne daju osnovu za prekid ugovora.”

Film “A Rainy Day in New York” snimljen je 2017. a u njemu glume Jude Law, Rebecca Hall, Selena Gonez i Timothee Chalamet.

Nekoliko članova glumačke postave su se od tada distancirali od projekta, a Chalamet je rekao kako se odriče zarade, koju će dati u dobrotvorne svrhe.

Izvor: Agencije