Alejandro Gonzalez Inarritu predsjednik žirija 72. Filmskog festivala u Cannesu

Prošle godine predsjednica žirija bila je Cate Blanchett, koja je glumila u njegovom filmu 'Babel' iz 2006. (EPA)

Meksički režiser Alejandro Gonzalez Iñarritu (55), dobitnik dva Oscara za filmove Povratnik i Čovjek ptica, predsjedavat će žirijem 72. Filmskog festivala u Cannesu, koji će biti održan od 14. do 25. maja, objavili su u srijedu organizatori.

Izborom jednog meksičkog umjetnika na mjesto predsjednika žirija Festival će “slaviti cjelokupnu meksičku kinematografiju” te u prvi plan staviti režisera koji je uz pomoć virtualne stvarnosti gledaocima omogućio da upoznaju pakao kroz koji prolaze migranti u filmu Meso i pijesak. Za taj je film 2018. osvojio Oscara u kategoriji posebnih postignuća.

‘Sjecište svih kinematografija’

Prošle godine predsjednica žirija bila je Cate Blanchett, koja je glumila u njegovom filmu Babel iz 2006. Iñarritu je tada osvojio Zlatnu palmu za najboljeg režisera.

Zlatna palma prošle godine pripala je japanskom režiseru Hirokazuu Kore-edi za film Kradljivci.

“Od početka karijere Filmski festival u Cannesu bio mi je izuzetno značajan. Počašćen sam i oduševljen što sam se vratio i ove godine. Neizmjerno sam ponosan što ću predsjedavati žirijem. Kino protječe žilama naše planete, a ovaj je festival poput njegovog srca”, rekao je Iñarritu novinarima.

“Alejandro Iñarritu rijetko prihvata biti dio nekog filmskog žirija, a moram reći da je ovo prvi put da Festivalom u Cannesu predsjedava jedan meksički umjetnik. Cannes je sjecište svih kinematografija, a ovog puta posebno ćemo slaviti meksičku kinematografiju”, rekao je predsjednik Festivala Pierre Lescure.

Izvor: Agencije


Povezane

Drama japanskog redatelja Hirokazua  Kore-ede  “Shoplifters” veliki je pobjednik ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala. Film je priča o grupi sitnih lopova iz Tokija koji su postali porodica.

Published On 20 May 2018

Otvoren je jedan od najprestižnijih i najglamuroznijih događaja na filmskom svjetskom kalendaru. Na jugu Francuske u toku je 71. filmski festival u Cannesu. Jedanaest dana 21 film će se natjecati za najbolju nagradu – Zlatnu palmu.

Published On 09 May 2018

Na festivalu, koji traje do 19. svibnja, bit će prikazan 21 film u glavnoj konkurenciji koji će se nadmetati za ‘Zlatnu palmu’.

Published On 08 May 2018
Javier Bardem, Penelope Cruz, Cannes
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO