Berlinale: ‘Zlatni medvjed’ filmu ‘Synonymes’

Nadav Lapid, Berlinale, Zlatni medvjed
Za glavnu nagradu takmičilo se 17 filmova, a 'Zlatnog medvjeda' osvojio je Nadav Lapid za 'Synonymes' (EPA)

Film Synonymes izraelskog redatelja Nadava Lapida nagrađen je nagradom “Zlatni medvjed” za najbolji film na 69. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu – Berlinale. 

Žiri, na čelu s francuskom glumicom Juliette Binoche, donio je odluku da glavna nagrada ovogodišnjeg Berlinalea bude dodijeljena izraelskom autoru Ladavu Lapidu, za njegovo ostvarenje Synonymes, prenosi Anadolija.

“Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolju režiju nagrađena je njemačka glumica i redateljica Angela Schanelec za film I Was at home, baut.

U kategoriji za najboljeg glumca nagrada “Srebreni medvjed” pripala je kineskom glumcu Wang Jingchunu za ulogu u filmu So Long, My Son.

Nagrađen film Šavovi Miroslava Terzića

Kineska glumica Yong Mei, za ulogu i istom filmu, nagrađena je “Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolju glumicu. 

“Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolji scenarij nagrađeni su Maurizio Barucci, Claudio Giovannesi i Roberto Saviano za film Dječja parada (La paranza dei bambini – Piranhas). 

Nagrada “Alfred Bauer” za specijalni umjetnički doprinos dodijeljena je njemačkoj scenaristkinji i redateljici Nori Fingscheidt, za njezino ostvarenje Systemsprenger

Ovogodišnji filmski festival u Berlinu otvoren je projekcijom animiranog filma Ljubaznost stranaca danske autorice Lone Scherfiga. 

Za glavnu nagradu, “Zlatnog medvjeda”, natjecalo se 17 filmova. 

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija, film Šavovi u režiji Miroslava Terzića i po scenariju Elme Tataragić, osvojio je nagradu “Europa Cinemas Label” za najbolji europski film u sekciji Panorama.

Najposjećeniji svjetski filmski festival

Berlinski međunarodni filmski festival jedan je od najprestižnijih filmskih festivala u Europi i svijetu.

Osnovan je 1951. godine, a od 1978. godine redovito se održava svake godine u veljači.

Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom u svijetu, sa 274.000 prodanih ulaznica godišnje.

Na festivalu bude prikazano blizu 400 filmova.

Izvor: Agencije