Dva člana napustila Nobelov odbor za književnost

Nobelova nagrada, Odbor
Akademiji su zbog dodjele nagrade Peteru Handkeu upućene oštre kritike (EPA)

Dva vanjska člana u ponedjeljak su napustila Odbor za Nobelovu nagradu za književnost, nakon što su kritizirali Švedsku akademiju.

Švedska akademija, utemeljena 1786. godine, bila je primorana uvesti nekoliko novih mjera nakon što je seksualni skandal u koji je bio upleten suprug bivše članice eskalirao u ozbiljan sukob, zbog čega je na kraju odgođena i dodjela nagrada za 2018. godinu, navela je Anadolija.

Vanjski članovi su dodani kako bi pomogli Nobelovom odboru u odabiru kandidata za nagrade Akademije.

Kristoffer Leandoer je poručio da odlazi jer nema “ni strpljenja, ni vremena” da čeka da Odbor završi svoje reforme.

“Akademija i ja imamo različite stavove o vremenu. Jedna godina u mom životu je preduga, a u životu Akademije prekratka”, napisao je Leandoer u tekstu za švedski list Svenska Dagbladet.

‘Odluka nije povezana s Handkeom’

Leandoer je naveo da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrade za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega su Akademiji upućene oštre kritike u Švedskoj i svijetu.

Ali Gun-Britt Sundstrom je za Dagens Nyheter kazala da je izbor Handkea interpretiran kao da književnost stoji iznad politike, dodajući da ona ipak ne dijeli takvo mišljenje.

Handke je oštro kritiziran zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova i zbog prisustva sahrane bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundstrom napustili Nobelov odbor, koji je do danas imao četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.

“Zahvalni smo na značajnom trudu koji su uložili tokom godine i sada razmatramo kako će biti organiziran rad Nobelove komisije za Nobelovu nagradu za književnost 2020. godine”, naveo je Mats Malm, stalni sekretar Švedske akademije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO