Kritičari: ‘Uspon Skywalkera’ među lošijim Ratovima zvijezda

Kritičari tvrde da je kraj filma skrojen tako da podilazi okorjelim ljubiteljima (EPA)

Uspon Skywalkera trebao je biti sjajan završetak priče o Ratovima zvijezda, filmskom serijalu dugom 42 godine, ali, po mišljenju mnogih kritičara, film u tome nije uspio, javlja AFP.

Povratak režisera J. J-a Abramsa toj svemirskoj sagi ocijenjen je kao neoriginalan. Kritičari tvrde da je završetak skrojen tako da podilazi okorjelim ljubiteljima, prenosi Hina.

Na sajtu Rotten Tomatoes dobio je samo 59 posto pozitivnih ocjena, što je najgore za neki film iz serijala od Fantomske prijetnje, koji se inače smatra najgorim od njih devet.

The Los Angeles Times film je nazvao “kukavičkim” s “jeftinim obratima”.

“U želji da nikoga ne uvrijedi ispao je kao da su ga radili ljubitelji, a ne profesionalni filmaši”, dodaje magazin Time.

The Hollywood Reporter piše da je Abrams napravio film po načelu “više je više”, što gledaoca ostavlja “napuhanog zbog previše različitih jela sa čudnim sastojcima”.

‘Glasna manjina’

Prethodni film, Posljednji Jedi, bio je eksperimentalan i oduševio je kritičare, ali ga je zato što je poremetio neke dogme Ratova zvijezda na nož dočekala glasna manjina tvrdokornih ljubitelja.

Ima i pozitivnih kritika. Variety piše da je riječ o “najelegantnijoj i najemotivnijoj” epizodi Ratova zvijezda od Imperija uzvraća udarac iz ‘80-ih. Daily Telegraph dodaje “da našim junacima daje kraj kakav zaslužuju”, a CNN piše da je Abrams snimio “film za one koji ga najviše vole”.

The New York Times nije bio tako uviđavan i napisao je da je Abrams “najuporniji B-student u popularnoj kulturi”.

Znalci, međutim, ne očekuju da će loše kritike smanjiti želju da se pogleda film, koji je u srijedu krenuo u svjetsku distribuciju, i pretpostavljaju da bi predstojećeg vikenda mogao zaraditi između 200 i 225 miliona dolara na blagajnama u SAD-u i Kanadi, a to bi bilo među najboljim otvaranjima u historiji filma.

Izvor: Agencije


Povezane

Priča o nastanku Ratova zvijezda, o njihovom začetku, je nadasve interesantna i zapanjujuća.

Published On 29 Dec 2016
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO