Polanskom je za sve kriv Weinstein

Polanski od 1978. bježi pred američkim pravosuđem nakon što je priznao nezakoniti spolni odnos s maloljetnicom (EPA)

Filmski režiser Roman Polanski prvi je put progovorio otkako ga je još jedna žena optužila za silovanje i poručio da “mediji od njega žele napraviti čudovište”.

U čudnom preokretu, za svoju je situaciju optužio holivudskog producenta i seksualnog predatora Harveyja Weinsteina, piše AFP, prenosi Hina.

Polanski u intervjuu za Paris Match tvrdi da mu je filmski mogul pokušao nalijepiti etiketu “silovatelja djece” kako bi spriječio da film “Pijanist” osvoji Oscara 2003.

Polanski, koji od 1978. bježi pred američkim pravosuđem nakon što je priznao nezakoniti spolni odnos s maloljetnicom, odbacuje nove optužbe da je silovatelj i naziva ih apsurdnim. 

“Apsolutno negira” da je 1975. silovao i pretukao francusku fotografkinju Valentine Monnier u svojoj planinskoj kolibi u Švicarskoj. 

“To je neistina. Očito da više nije dovoljno senzacionalno optužiti me za silovanje pa treba dodati još jednu razinu”, rekao je.

“Ne udaram žene”, naglasio je. 

Weinstenova zavjera

Monnier, koja je tada bila 18-godišnja manekenka i glumica, u javnost je izašla prošli mjesec, u vrijeme premijere novog filma Romana Polanskog “Časnik i špijun”. 

Polanski je u razgovoru za Paris Match više puta rekao da su njene optužbe “nenormalne”, a potom se obrušio na Weinsteina. 

Tvrdi da je tada još ugledni producent pokrenuo kampanju protiv njega kako bi “Pijanistu” sabotirao izglede za Oscara pošto je film prethodno osvojio šest Bafti, britanskih filmskih nagrada. 

Weinstein je gurao svoj film “Chicago”, koji je na kraju osvojio šest Oscara, uključujući onog za najbolji film. 

“On je iskopao moj slučaj sa Samthom Geimer, tada star 26 godina, za koji više niko nije mario”, kaže Polanski. 

“Njegov agent za medije bio je prvi koji me nazvao silovateljem djece”, dodao je. 

“Pijanist” je Polanskom i glavnom glumcu Adrienu Brodyju donio Oscare, ali je onaj za najbolji film izostao. 

Polanski je u slučaju Geimer iz 1977. priznao seksualni odnos s maloljetnicom u zamjenu za 90 dana zatvora. Odslužio je 42 dana i pušten je. Iz Amerike je, međutim, pobjegao kada su se pojavile indicije da će sudija poništiti nagodbu i smjestiti ga iza rešetaka na mnogo duže vrijeme.   

Medijsko nasilje

Polanski tvrdi da sada istupa samo zbog svoje supruge, francuske glumice Emmanuelle Seigner i djece. 

“Ja sam naviknut na laži, postao sam debelokožac. Ali mojoj djeci i Emmanuelle to teško pada”. 

“Užasno pate. Vrijeđa ih se i prijeti im se na društvenim mrežama”, rekao je. 

“Naravno, to je moja odgovornost. Napravio sam grešku 1977. godine, a moja porodica pola stoljeća kasnije plaća cijenu”. 

Polanski optužuje medije da se prema njemu odnose “nevjerojatno nasilno”. 

“Zakače se za svaku lažnu optužbu, bez obzira koliko apsurdna bila, jer tako mogu ponovo ‘iskopati’ priču iz 1977. To je kao prokletstvo koje se stalno vraća, a ja ne mogu ništa učiniti”, požalio se.  

Također tvrdi da je Samantha Geimer više propatila zbog medija nego od bilo čega što joj je on učinio. 

“Ona i njena porodica su patile zbog onoga što sam ja učinio, ali pate i dalje nezavisno o meni”, rekao je.   

“Ona već godinama traži da američke vlasti prekinu potjeru za mnom. Tužilaštvu je pisala nekoliko puta kako bi objasnila koliku joj traumu donosi taj medijski cirkus. I niko to ne uzima u obzir”, rekao je Polanski. 

Polanski je u Hollywoodu ‘persona non grata’ i ne odlazi u Sjedinjene Američke Države jer se boji da će biti uhapšen. Izbačen je i iz američke Akademije filmskih nauka i umjetnosti. 

U Francuskoj ga, međutim, brane i vole. Njegov novi film u tri je sedmice prikazivanja pogledalo milion i po ljudi. 

Izvor: Agencije