Cenzurirano kinesko izdanje nove knjige Edwarda Snowdena

Prošlog mjeseca je objavljena knjiga '#Permanent Record“ Edwarda Snowdena (EPA)
Prošlog mjeseca je objavljena knjiga '#Permanent Record“ Edwarda Snowdena (EPA)

Bivši agent američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) i zviždač Edward Snowden izjavio je kako je cenzurirano kinesko izdanje njegove posljednje knjige #PermanentRecord.

“Kinesko izdanje moje nove knjige #PermanentRecord je upravo cenzurirano. To krši odredbe sporazuma o izdavanju, pa ću se suprotstaviti na način kako znam najbolje. Vrijeme je zviždanje”, poručio je on na društvenoj mreži Twitter.

Snowden je ranije kazao kako zbog američkih sankcija neće zaraditi ni dolar od kineskog izdanja knjige, ali kako mu to ne smeta, jer nije ni pisao da bi se obogatio.

Pozvao je čitatelje da mu pomognu u otkrivanju koje stranice knjige nedostaju u kineskom izdanju, prenosi Anadolija.

Zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata, uključujući i tajne snimke telefonskih razgovora mnogih svjetskih zvaničnika, Snowden se u Sjedinjenim Američkim Državama tereti za špijunažu i izdaju i prijeti mu zatvorska kazna do 30 godina.

Detalji životne priče

On je, zbog spomenutog skandala, u junu 2013. godine stigao u Moskvu, a ruske vlasti su mu u augustu te godine odobrile azil.

Ima dozvolu boravka u Rusiji do naredne godine.

Nedavno su mu vlasti Francuske odbile zahtjev za izdavanje azila.

Prošlog mjeseca je objavljena njegova knjiga #PermanentRecord, u kojoj je ispričao svoju životnu priču i u detalje prvi put objasnio zašto je odlučio riskirati svoju slobodu.

Knjiga se prodaje u 20 država.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO