Autori ‘Igre prijestolja’ odustali od nove trilogije ‘Ratova zvijezda’

Franšiza 'Ratovi zvijezda' jedna je od najvrijednijih u Hollywoodu (EPA)

Nove priče naučno-fantastične sage Ratovi zvijezda ostaju visjeti u zraku, nakon što su projekt odlučili napustiti David Benioff i D.B. Weiss, autori Igre prijestolja.

Njihovu odluku pozdravili su obožavatelji, razočarani posljednjim sezonama dramske televizijske serije.

David Benioff i D.B. Weiss su 2018. godine angažirani za pisanje i produkciju nove filmske trilogije, franšize kompanije “Walt Disney”.

Prvi film je trebao izaći u decembru 2022. godine, prenosi Hina.

No, autori popularne fantastične HBO serije Igra prijestolja povlače se iz projekta, kako bi se usredotočili na novi posao za Netflix.

‘Premalo je sati u danu’

“Mi volimo Ratove zvijezda. Kada ih je George Lucas stvorio, stvorio je i nas”, napisali su u saopćenju Benioff i Weiss.

“No, premalo je sati u danu i osjećali smo kako ne možemo raditi na Ratovima zvijezda i Netflixovim projektima. Povlačimo se sa žaljenjem”, dodali su.

Iz “Disneya” navode da se trilogijom Benioffa i Weissa trebala ispričati priča odvojena od Skywalker sage, koja je počela 1977. godine s filmom u kojem su glumili Mark Hamill, Carrie Fisher i Harrison Ford i koja bi se u decembru trebala zaključiti filmom Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera.

Disney i Lucasfilm u utorak nisu odgovorili kako će njihovo povlačenje utjecati na film planiran za 2022. godinu, čiji detalji još nisu objavljeni.

Franšiza Ratovi zvijezda jedna je od najvrijednijih u Hollywoodu.

Film Posljednji Jedi iz 2017. godine zaradio je 1,3 milijardi dolara, a “Disney” je ranije ove godine otvorio tematske parkove Ratovi zvijezda u Kaliforniji i na Floridi.

Čini se da obožavatelji franšize osjećaju olakšanje zbog povlačenja Benioffa i Weissa, nakon velikog razočarenja završetkom srednjovjekovne fantastične televizijske serije Igra prijestolja.

‘Bez izvornog materijala’

“Osjećam veliko olakšanje što su se Weiss i Benioff povukli iz dogovora s ‘Disneyem’ i ‘Lucasfilmom’. Posljednje dvije sezone serije Igra prijestolja pokazale su da su izgubljeni bez izvornog materijala”, tvitao je Marty Kottick.

Drugi se nadaju da će njihovo povlačenje otvoriti prostor prvoj ženi ili osobi druge boje kože da režira i napiše scenarij za novi film Ratova zvijezda.

“Razmotrite koliko puno ljudi koji nisu bijelci vole #StarWars i bili bi sretni kada bi bili dijelom sljedeće faze franšize”, tvitala je korisnica Liz Shannon Miller.

Izvor: Agencije