Britanski umjetnici protiv Eurosonga na BBC-u

Prošlogodišnjom pobjedom, Izrael je ostvario pravo domaćinstva Eurosonga (EPA)
Prošlogodišnjom pobjedom, Izrael je ostvario pravo domaćinstva Eurosonga (EPA)

Veliki broj britanskih umjetnika osudio je namjeru jednog od najvećih televizijskih emitera u svijetu, javnog servisa BBC, da prenose ovogodišnju Euroviziju, koja će ove godine biti održana u Izraelu.

Iako je prvobitno bilo planirano da Jeruzalem bude domaćin natjecanja, Europska radiodifuzna unija je izabrala Tel Aviv.

Izraelska Vlada je namjeravala održati Euroviziju u Jeruzalemu, ali se od toga odustalo nakon što je SAD priznao taj grad za prijestolnicu Izraela.

Okupacija palestinskih teritorija

No, osobe iz svijeta kulture, među kojima su Vivienne Westwood, Peter Gabriel i Mike Leigh, potpisale su pismo kojim pozivaju BBC da otkaže izvještavanje o ovogodišnjem natjecanju za Pjesmu Eurovizije.

Pismo je objavljeno u The Guardianu i u njemu se kritizira Izrael zbog okupacije palestinskih teritorija.

“Eurovizija može biti lagana zabava, ali nije izuzeta od ljudskih prava. Ne možemo ignorirati sustavno kršenje ljudskih prava Palestinaca. BBC je vezan svojom poveljom da ‘zagovara slobodu izražavanja’. Ona bi trebala djelovati na svojim principima i tražiti da se Eurovizija premjesti u zemlju u kojoj se ne čine zločini protiv te slobode”, navodi se u pismu.

Za nekoliko dana Velika Britanija bi trebala, javnim glasanjem u emisiji “You Decide”, izabrati pjesmu koja će je predstaviti na Pjesmi Eurovizije.

I umjetnici iz Evrope protiv Eurosonga

I ta emisija bit će emitirana na BBC-u.

“Za svakog savjesnog umjetnika ovo je sumnjiva čast. Oni i BBC bi trebali uzeti u obzir da emisija ‘You Decide’ nije načelo koje se odnosi na Palestince koji ne mogu odlučiti da uklone izraelsku vojnu okupaciju i žive bez aparthejda”, navodi se u pismu britanskih umjetnika.

I prije njih, umjetnici iz cijele Europe pozvali su na bojkot Eurovizije u Izraelu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO