Srbija: Dobrom kulturnom ponudom protiv realityja

Kultura se na najbolji način brani sadržajem i da je to ono o čemu treba pričati, ističe Tasovac (Tanjug)

Samo jakom i dobrom kulturnom ponudom moguće je boriti se protiv realityja, slažu se dekan Fakulteta za medije i komunikaciju prof. Nada Popović Perišić i direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Profesorica Popović Perišić kaže da je moguće suprotstaviti se realityjima jakom kulturnom ponudom, ali i tako što se djeca odgajaju za ukus, prenosi agencija Tanjug.

“Počnite u školi da vrednujete kulturu to je najbolji način. Mislim da mora da postoji vaspitanje za ukus. Mi moramo da se borimo za mnogo ukusa”, naglasila je ona.

Veliki broj ljudi koji dođe na “Noć muzeja” pokazuje, kako kaže, da moraju da postoje velike manifestacije u kulturi i da kultura ne može da bude osuđena na biznis, već da u nju ulaže država.

“Kultura, obrazovanje, zdravlje su obaveza države. Ne može država da prepusti kulturu tržištu. Nigde u svetu se tako ne radi. U Francuskoj se televizijama procentualno određuje u koje sadržaje mora da emituje”, ukazala je Popović Perišić.

Reality programe u Srbiji, kako kaže, najviše promovira štampa, dok su teme iz kulture zanemarene.

Reality suprotnost kulture

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac kaže da se nedavna debata o kulturi u medijima svela na raspravu o reality programima koji predstavljaju samu suprotnost onoga što jeste kultura.

“Kroz ovakve priče ne borimo se za kulturu. To je priča opštih mesta oko toga šta je dobro, šta nije dobro. Kao što se za ćirilicu se borite tako što zabranjujete latinicu ili dajete proglase protiv latinice isto tako se ne borite za kulturu na taj način što govorite protiv rijalitija”, rekao je on.

Kako kaže kultura se na najbolji način brani sadržajem i da je to ono o čemu treba pričati.

“Ne pristajem na tu vrstu igrokaza koji voli beogradska čaršija da govori što su opšta mesta. Svaki put kada govorim o rijalitijima i žutoj štampi osećam se kao misica koja se zalaže za mir u svetu”, pojasnio je Tasovac.

Upitan zbog čega je kao direktor filharmonije napravili uspjeh, a kao ministar kulture nije postigao ni približno takav uspjeh, on je rekao da je sistem jednog simfonijskog orkestra mnogo manji.

Kako kaže dok je bio ministar odrađeni su svi tenderi i radnici bili na gradilištu za završetak dva muzeja.

Izvor: Agencije