Venecijanska Mostra između glamura i kontroverza

Guillermo Del Toro
Žirijem će predsjedati meksički redatelj Guillermo Del Toro, prošlogodišnji dobitnik Zlatnoga lava za 'Oblik vode' (EPA)

Globalne zvijezde poput Ryana Goslinga, Lady Gage i Vanesse Redgrave, angažirani filmovi koji govore o rasizmu ili o terorizmu, kontroverze zbog uključenja Netflixovih produkcija i samo jedna redateljica u natjecateljskom dijelu filmskog festivala… 75. venecijanska Mostra ove se godine razlikuje od prethodnih jer je više nego ikada dosad karakteriziraju glamur i kontroverze. 

U konkurenciji za Zlatnog lava natjecat će se 21. filmsko ostvarenje, a dodjela prestižnih nagrada održat će se 8. rujna u Palači filmskog festivala na venecijanskom Lidu, znamenitom mjestu na kojemu je snimljen kultni film slavnoga talijanskog redatelja Luchina Viscontija Smrt u Veneciji

Ovogodišnje 75. izdanje festivala trajat će od 29. kolovoza do 8. rujna, prenosi Hina.

Ovogodišnjim žirijem predsjedat će meksički redatelj Guillermo Del Toro, prošlogodišnji dobitnik Zlatnoga lava za Oblik vode.

Film o slijetanju prvog čovjeka na Mjesec Neila Armstronga, First Man Damiana Chazella (33) s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi, otvorit će ovogodišnji Venecijanski filmski festival. To je prvi Chazellov film nakon La La Landa.

Protest feminističkih udruga

Australska glumica i redateljica Jennifer Kent jedina je žena koja se natječe za ovogodišnjeg Zlatnog lava filmom The Nightingale

Izostanak većeg broja redateljica na Mostri potaknuo je feminističke udruge da 11. kolovoza umjetničkom direktoru festivala Albertu Barberi u znak prosvjeda upute otvoreno pismo. 

Pismo je reakcija na većinski izbor filmova muških redatelja, ali i na Barberin odgovor, koji je na konferenciji za novinare objasnio da se u izboru filmova vodio “kvalitetom filmova, a ne spolom redatelja”. 

Barbera je pojasnio da bi odmah podnio ostavku kad bi festivalu bile nametnute bilo kakve kvote.

“Reći ću vam bez okolišanja: Onog dana kad budem morao izabrati film samo zato što ga je režirala žena, potražit ću drugi posao”, kazao je, priznavši da su filmovi ženskih autora u programu definitivno u manjini – 15 između svih selektiranih 70 naslova.

Za to okrivljuje broj prijava te procjenjuje da su od 1.650 prijavljenih filmskih ostvarenja samo 21 posto snimile žene.

Dio fimova koji će se prikazati na festivalu u Veneciji izabrala je streaming platforma Netflix, među kojima će biti i film The Ballad of Buster Scruggs, braće Joela i Ethana Coena. U njemu glume Tim Blake Nelson, James Franco i Liam Neeson, a riječ je o šest priča o Divljem zapadu.

I dok je Cannes zabranio pristup Netflixu na Croisette, Mostra smatra da je njegova produkcija neizostavni dio festivalske realnosti, čemu se mnogi protive. 

Najiščekivanija gošća festivala ove će godine biti provokativna pop zvijezda Lady Gaga, koja s Bradleyem Cooperom glumi u remakeu filma Zvijezda je rođena, holivudskom klasiku iz 1954. u kojemu je nastupila glumačka i pjevačka legenda Judy Garland. Film će se prikazati izvan konkurencije. 

Nagrada za životno djelo Vanessi Redgrave i Davidu Cronenbergu

Posljednji film Orsona Wellesa Druga strana vjetra, u kojemu jednu od glavnih uloga ima hrvatska glumica Oja Kodar, njegova životna partnerica, bit će premijerno prikazan izvan konkurencije ovogodišnjega Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Scenarij potpisuju Welles i Kodar, no do redateljeve smrti 1985. ostao je nedovršen. Krajem godine dugoočekivani film prikazat će se i na Netflixu, koji ga producira.  

U festivalskoj konkurenciji puno se očekuje od još jednog remakea, onog iza kojeg stoji Luca Guadagnino koji se odlučio na preradu Suspirie Darija Argenta.

Na Mostru dolazi i Olivier Assayas  s filmom Double vies u kojoj glumi njegova omiljena glumica Juliette Binoche, a među filmovima iz glavnog programa koji obećavaju filmski kritičari izdvajaju film Carlosa Reygadasa Naše vrijeme, Mikea Leigha Peterloo, Yorgosa Lanthimosa The Favourite te film Zan Shinyua Tsukamota.

Uz Guadagnina, jedini Talijan u konkurenciji je Mario Martone s filmom Capri Revolution

Britanskoj glumici Vanessi Redgrave (81) i kanadskom redatelju Davidu Cronenbergu (75) bit će uručene nagrade za životno djelo.

Izvor: Agencije