Motovun: ‘Pedeset godina’ Mustafi Nadareviću i Radetu Šerbedžiji

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija je u pola stoljeća filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima (EPA)

Najstarija nagrada Motovun Film Festivala “Pedeset godina” ove godine odlazi u ruke dvojice bardova hrvatskog glumišta i kinematografije Mustafe Nadarevića i Radeta Šerbedžije, za pola stoljeća neodustajanja od vjernosti prema filmu, saopćeno je iz Motovun Film Festivala.

“Za ovoliku polustoljetnu maratonsku izdržljivost u uvjetima naše kinematografije, koja nikad nije mazila svoju djecu, osim ljubavi i strasti prema filmu, nužno je imati i veliku snagu volje. Jedina nit koja povezuje sve dosadašnje motovunske laureate je to da nikad nisu odustali. Ni od života, ni od glume”, navodi se u saopćenju Motovun Film Festivala.

Nadarević i Šerbedžija su obilježili kinematografsku historiju, predajući joj se bezrezervno, navodi se u saopćenju.

Karijera od prvog razreda osnovne

Iako je za sebe znao reći da se uvijek izvlačio na talent i da je tek poslije tridesete počeo ozbiljno raditi, Nadarević je u dugoj karijeri, započetoj već u prvom razredu osnovne škole, odigrao više od 150 pozorišnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV serija s najvećim rediteljima jugoslavenskog, hrvatskog i bh. filma, dodaje se u obrazloženju.

“Najveći krležijanac među glumcima kojemu je ovaj slavni pisac u amanet ostavio svoj šešir i proročanstvo da će mu život biti borba s divljim zvijerima, Rade Šerbedžija jedan od najslavnijih glumaca s ovih prostora, prošao je put od velike zvijezde jugoslavenskog filma do apatrida i izopćenika u devedesetima, pa sve do kasnijih uloga u holivudskim filmovima”, piše u saopćenju.

Motovun Film Festival ove godine bit će održan od 24. do 28. jula.

Izvor: Agencije