Ove godine bez Nobelove nagrade za književnost

Akademija je na udaru optužbi i zbog odavanja imena laureata prije njihovog formalnog objavljivanja (EPA)

Nobelova fondacija saopćila je da ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, zbog skandala vezanog za optužbe za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju.

“Aktuelna odluka donijeta je imajući u vidu trenutno (brojčano) umanjenu Akademiju i smanjeno povjerenje javnosti u Akademiju. Rad na izboru laureata je u odmakloj fazi i nastavit će se na uobičajen način narednih mjeseci. Akademiji je potrebno vrijeme da se ponovo kompletira, angažira veliki broj aktivnih članova i povrati povjerenje u njen rad prije proglašenja narednog dobitnika nagrade za književnost”, saopćila je Nobelova fondacija.

Fondacija je navela da namjerava ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodijeliti naredne godine, zajedno s nagradom za 2019. godinu, prenosi Reuters.

Akademija na udaru optužbi

Veoma je rijetko da dodjela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, navodi britanska agencija, podsjećajući da je posljednji put dodjela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svjetskog rata.

Datum dodjele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvijek dodjeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, vijeće uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posljedicama optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi za odavanje imena laureata prije njihovog formalnog objavljivanja.

Potkopano povjerenje u instituciju

Fotograf Jean-Claude Arnault, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katharinom Frostenson, porekao je sve optužbe – i za neadekvatno seksualno ponašanje, i za odavanje imena laureata, navodi Reuters.

Šest od 18 članova Akademije podnijelo je ostavke nakon ovih navoda, koji su se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga.

Švedska akademija je prošlog mjeseca saopćila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je povjerenje u instituciju, koju je kralj Gustav III osnovao 1786. godine, potkopano.

Izvor: Agencije