Danski ‘Šarmer’ najbolji film Glavnog programa Festa

Šarmer, Film, Milad Alami, Fest
Žiri kaže da se 'Šarmer' odlikuje uvjerljivim situacijama, preokretima i izraženom psihologijom glavnog lika (Tanjug)

“Beogradski pobednik” za najbolji film u Glavnom natjecateljskom programu 46. Festa pripao je danskom ostvarenju Šarmer u režiji Milada Alamija, uz obrazloženje žirija da je riječ o filmu koji je “kroz uverljivu priču i kroz složen glavni lik harmonizovao sve aspekte filmske estetike”.

Alami i Ingeborg Topsoe nagrađeni su i za najbolji scenarij, a žiri je ocijenio da se on odlikuje “uverljivim situacijama, neočekivanim preokretima i precizno izraženom psihologijom glavnog lika”.

Topsoe i Alami su, primajući oba priznanja, istaknuli da su nagrade Festa za njih veliko ohrabrenje i poticaj jer je Šarmer njihov prvi dugometražni film.

Nagrada žirija, koji su činili redatelji Milčo Mančevski, Jovan Jovanović i Mila Turajlić, glumac Gordan Kičić i scenaristkinja Elma Tataragić, pripala je iranskom filmu Bez datuma i potpisa u režiji Vahida Jalilvanda, koji “na jednostavan i snažan način ukazuje na problem krivice i odgovornosti sa sjajnim glumačkim ansamblom”.

Nagrada za najbolju režiju Paulu Schraderu

Za najbolju režiju nagrađen je Paul Schrader za film Iskušenik, “zbog precizne režije koja konzistentno ukazuje na moralnu dilemu glavnog lika suočenog sa problemima savremenog sveta”.

Schrader je u video poruci, iz Los Angelesa, zahvalio na nagradi, istaknuvši da mu i ona i film mnogo znače.

U kategoriji najbolja ženska uloga žiri je nagradio ženski ansambl kinesko-francuskog filma Anđeli nose bijelo u režiji Vivian Qu, koji “iz različitih perspektiva sa minimalnim glumačkim sredstvima govori o velikom savremenom problemu odgovornosti i moralu”.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Adel Karam u libansko-francuskom filmu Uvreda u režiji Ziada Doueirija, a žiri je konstatirao da je on “na snažan i sugestivan način izneo unutrašnju dramu i previranje čoveka koji je istovremeno i žrtva i tiranin”.

Najbolji debi je film Sezona lova u režiji Natalije Garagiole, snimljen u koprodukciji Argentine, Francuske, SAD-a, Njemačke i Katara.

Najtraženiji film je Fantomska nit Paula Thomasa Andersona, kojem je pripala nagrada publike – “Most wanted Gorki list movie award”.

Žiri FEDEORA, u sastavu filmski kritičar Paulo Portugal, filmski kritičar Zlatko Vidačković i profesorica teorije filma Nevena Daković, najboljim euro-mediteranskim filmom u Glavnom natjecateljskom programu proglasio je Uvredu Ziada Doueirija.

Najbolji film u domaćoj selekciji su Izgrednici reditelja Dejana Zečevića, a Specijalno priznanje je otišlo u ruke Lazara Bodrože za film Ederlezi Rising.

Projekcijom filma Lice, za koji je poljska redateljica Małgorzata Szumowska odnijela Veliku nagradu žirija – Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinalu, večeras u Sava Centru završava 46. Fest.

‘Lice’ – kritika poljskog društva

U ovoj bajkovitoj tragikomediji Szumowska otkriva površnost i dvoličnost jednog malog provincijskog grada u Poljskoj, kritizirajući istovremeno i cijelo poljsko društvo.

“Mislila sam da je ovo zanimljiva metafora: kako ljudi tretiraju čovjeka nakon transplantacije lica. Htjela sam ispričati priču o čovjeku koji gubi svoj identitet i društvu punom predrasuda koje ga odbacuje samo zato što ga više ne može prepoznati”, izjavila je redateljica.

Od 23. veljače na Festu je prikazano 116 filmova i 10 klasika u 12 dvorana diljem Beograda.

Istvan Szabo, Karen Šahnazarov, Kornel Mundruczo, Paolo Genovese, samo su neki od četrdesetak gostiju koji su prethodnih dana boravili u Beogradu, predstavili svoje filmove i primili značajna priznanja.

Szabu je uručen “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos europskom filmu, Šahnazarovu “Beogradski pobednik” za dosadašnje stvaralaštvo i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, Mundruczu Plaketa Kinoteke, a Nedi Arnerić “Beogradski pobednik” za doprinos filmskoj umetnosti.

Izvor: Agencije