Dodijeljene Nobelove nagrade za 2018. godinu

Nagrade je laureatima dodijelio švedski kralj Carl Gustav (Anadolija)

Svečana ceremonija na kojoj su dobitnicima dodijeljene Nobelove nagrade za 2018. godinu u području fizike, medicine, kemije i ekonomije održana je u ponedjeljak navečer u Štokholmu.

Nagrade na svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi švedske kraljevske obitelji i veliki broj uzvanika, ovogodišnjim dobitnicima, čija imena su objavljena prije tri mjeseca, uručio je švedski kralj Carl Gustav XVI, prenosi Anadolija

Nobelovu nagradu u području fizike dobili su Arthur Ashkin, Gerard Mourou i Donna Strickland, dobitnici za kemiju su Frances Arnold, George P. Smith i Gregory Winter, u području medicine James Allison i Tasuku Honjo, dok su nagradu na polju ekonomije osvojili William D. Nordhaus i Paul M. Romer.

Nobelovu nagradu za mir ranije tokom dana su u Oslu također preuzeli i Denis Mukwege i Nadia Murad.

Nije dodijeljena nagrada za književnost

Ove godine nije dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo nekoliko članova odbora Švedske akademije koja dodjeljuje tu nagradu.

U vrijeme održavanja ceremonije, ispred Koncertne dvorane (Konsert Huset), zgrade u kojoj je održana dodjela nagrada, održani su prosvjedi s kojih su organizatori poručili da nafta, plin i ugljen izazivaju zagađenje zraka i globalno zagrijavanje.

Nobelova komisija surađuje s kompanijama koje zagađuju zrak te na taj način prijete čovječanstvu, naveli su prosvjednici.

Izvor: Agencije