Preminuo britanski režiser Nicolas Roeg

Nicolas Roeg
Britanski filmski institut u priopćenju je nazvao Roega istinskom veličinom (EPA)

Ugledni britanski režiser Nicolas Roeg, u čijim su kultnim filmovima glumile zvijezde poput Micka Jaggera i Davida Bowieja, umro je u 91. godini, izvijestili su mediji.

Roegova je obitelj u subotu potvrdila njegovu smrt u izjavi za novinsku agenciju PA.

Najpoznatiji je Roegov film triler Ne okreći se! iz 1973. godine, s Donaldom Sutherlandom i Julie Christie u ulogama roditelja koji oplakuju smrt kćeri.

U javnosti se godinama raspravljalo o iznimno uvjerljivoj sceni njihovog seksa koja je potaknula nagađanja da dvije zvijezde zapravo i nisu glumile.

Suradnja s Bowiejem

U priopćenju objavljenom u subotu navečer Britanski filmski institut nazvao je Roega “istinskom veličinom”.

“Inovatorska filmska veličina koja je stvorila neke od najdojmljivijih trenutaka ljepote, užasa i tuge u povijesti filmske umjetnosti”, dodao je institut na Twitteru.

Iz Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), koja je 2009. godine Roegu dodijelila nagradu za izvanredan kreativan doprinos filmskoj umjetnosti, priopćili su da su njihovi članovi “duboko ožalošćeni” režiserovom smrću.

Režiser Duncan Jones, sin Davida Bowieja, odao je Roegu počast na Twitteru: “Upravo sam čuo da nas je danas napustio još jedan veliki pripovjedač, neponovljivi Nicolas Roeg. Kakva nam je nevjerojatna umjetnička djela ostavio!”

David Bowie, koji je umro 2016. godine, surađivao je s Roegom na filmu Čovjek koji je pao na Zemlju, glumeći vanzemaljca koji dolazi na Zemlju u potrazi za vodom kako bi spasio svoj planet.

Američka komičarka i glumica Sandra Bernhard glumila je u Roegovom filmu Track 29 iz 1988. godine.

Roeg je također bio producent njezinog filma Bez tebe sam ništa iz 1990. godine.

Del Toro: Beskrajni talent

“Bila mi je čast raditi s njime”, kazala je Bernhard.

“Sjajni originalni autor besprijekornog stila… neponovljiv”, objavila je na Twitteru.

Oskarom ovjenčani redatelj Guillermo del Toro bio je među onima koji su uglednom režiseru izrazili poštovanje prilikom dodjele BAFTA-ine nagrade 2009. godine.

Nakon vijesti o Roegovoj smrti, del Toro je istaknuo njegove inovacije u filmskoj umjetnosti i “beskrajni talent i višestruka postignuća”.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki glumac Ronald Lee Ermey preminuo je u nedjelju u 74. godini od komplikacija izazvanih upalom pluća.

Published On 16 Apr 2018

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, a u seriji o Winnetouu igrala je s poznatim holivudskim glumcem Stewartom Grangerom.

Published On 11 Apr 2018

Poznati glumac (48) je prije desetak dana hitno primljen u beogradski Institut za onkologiju u teškom zdravstvenom stanju.

Published On 09 Feb 2018
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO