‘Halal net’: Iran pravi vlastitu varijantu interneta

Ovo se dešava u vrijeme kada se obilježava 40. godišnjica Islamske revolucije (AP)

Iran planira napraviti vlastitu, potpuno lokalno kontroliranu verziju interneta, pod nazivom “Halal net”, kako bi održao strogu kontrolu protoka informacija u javnosti, javljaju agencije.

Kako prenosi agencija AP, to se dešava u vrijeme kada se ova azijska država bliži obilježavanju 40-godišnjice Islamske revolucije, kojom je na vlast došla njena teokratska Vlada.

Tokom prethodne četiri godine, navodi se, vlasti su ohrabrivale široku upotrebu interneta među Irancima, nadajući se kako će izvući koristi od modernije ekonomije.

Pametni telefoni

Međutim, kao rezultat toga, skoro polovina populacije ima u svojim džepovima oruđe koje država pokušava ograničiti: pametne telefone.

Ti pametni telefoni su, kako se navodi, pomogli u širenju protesta koji su izbili širom Irana ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Nedavni protesti ukazali su na sve dublji jaz između bogatih i siromašnih u Iranu. Dok jedan ili dva posto stanovništva uživa u raskošnom životu, blizu 25 miliona Iranaca,  gotovo trećina stanovništva, jedva uspijeva preživjeti. U Teheranu, ulice su pune prodavača cvijeća, uličnih svirača i prosjaka. Zein Basravi je razgovarao s nekima od njih.

Published On 21 Jan 2018
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO