U Beogradu otvoren 51. Bitef festival

Za posjetioce pripremljeno je sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu (Tanjug)
Za posjetioce pripremljeno je sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu (Tanjug)

U subotu navečer je u beogradskom Sava centru belgijski reditelj Jan Fabre zvanično otvorio 51. Bitef festival.

“Ljepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvijek donosi poruku pomirenja. S tim poklonom otvaram 51. Bitef festival. Dobrodošli iz svih krajeva svijeta. Sretno”, poručio je on uoči početka svoje 24-satne predstave Olimp: U slavu tragedije.

Publika u velikoj sali Sava Centra samo je čula Fabreov glas, s obzirom da je odlučeno da se niko prije izvođača ne pojavljuje na sceni.

Nakon Berlina, Jerusalema, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika ima priliku prisustvovati pozorišnom spektaklu, u kojem 27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra, probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdržljivosti.

Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na cjelokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulirana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Osiguran prostor za 24-satni boravak

Za posjetioce je pripremljeno sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu: prostor za spavanje, restoran i snack bar, Sensa relax zona, također je osigurana wi-fi i charging zona.

Olimp dolazi u Beograd s epitetom jednog od najznačajnijih scenskih djela ostvarenih na početku 21. vijeka.

Belgijski kritičar Freddie De Kreuz izjavio je da će se historija pozorišta od sada dijeliti na period prije i poslije Fabreove predstave.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO