Tunis: Ruševine drevnog Neapolisa otkrivene u moru

Podvodna ekspedicija počela je 2010. (Nacionalni institut za baštinu Tunisa/ Univerzitet u Sassariju/AFP)
Podvodna ekspedicija počela je 2010. (Nacionalni institut za baštinu Tunisa/ Univerzitet u Sassariju/AFP)

Rimske ruševine otkrivene su u blizini obale sjevernog Tunisa, potvrđujući teoriju arheologa da je grad Neapolis bio djelomično potopljen uslijed cunamija u četvrtom stoljeću.

Ruševine se prostiru na dvadeset hektara.

“To je veliko otkriće”, rekao je za AFP Mounir Fantar, šef tunisko-italijanske arheološke misije koja je pronašla ruševine pod vodom kod Nabeula.

Dodao je da su članovi podvodne ekspedicije pronašli ostatke ulica, spomenika i stotinjak spremnika za garum, fermentirani začin baziran na ribi koji je bio omiljen u drevnom Rimu.

“Ovo otkriće nam je omogućilo da sa sigurnošću utvrdimo da je Neapolis bio veliki centar proizvodnje garuma i usoljene ribe, vjerovatno najveći centar u rimskom svijetu”, rekao je Fantar.

Grad je potopljen u cunamiju

“Vjerovatno su uglednici iz Neapolisa dugovali svoje bogatstvo garumu”.

Grad potopljen u cunamiju

Fantarov tim 2010. počeo je tražiti iskopine luke Neapolis, ali je tek ovog ljeta pronašao ruševine zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima.

Otkriće također dokazuje da je Neapolis djelomično potopljen uslijed cunamija 21. jula 365. godine, kada su egipatska Aleksandrija i grčki otok Krf pretrpjeli velike štete, prema zapisima historičara Ammiena Marcellina.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedan britanski arheolog tvrdi da je slučajno našao ostatke velikog grada iz 13. stoljeća, i to u polju na granici između Velsa i Engleske. Smatra se da se na mjestu sela Trelik možda nalazio jedan od najvećih srednjovjekovnih gradova Europe. Priča Neavea Barkera.  

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO