Preminuo legendarni komičar Jerry Lewis

Jerry Lewis je stekao nadimak 'Kralj komedije' (EPA)

Jerry Lewis, legendarni komičar koji je publiku širom svijeta oduševljavao najprije zajedno sa Deanom Martinom, a potom i u nizu sopstvenih filmskih hitova u kojima je tumačio glavne uloge tokom 1950-ih, preminuo je u 91. godini u svojoj kući u Las Vegasu, javljaju svjetski mediji.

Lewis je jutros umro prirodnom smrću, okružen članovima svoje porodice, rekao je publicista Candi Cazau, prenosi AP.

Američka agencija Lewisa opisuje kao “komičara s licem kao od gume” i režisera čije su dobrotvorne emisije Telethon postale čuvene koliko i njegovi filmski hitovi.

Lewis je tokom života stekao nadimak “Kralj komedije”, a osim glume bavio se i pisanjem – bio je pisac, scenarista, producent, a poznat je i po humanitarnom radu.

Rođen je 1926. godine, a debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu Moja prijateljica Irma 1949. godine.

Uz Martina stekao svjetsku slavu

Svjetsku slavu stekao je 1940-ih i 50-ih godina prošlog vijeka, a uspješno je sarađivao s Deanom Martinom, s kojim je glumio u mnogim filmskim ostvarenjima. 

Lewis je postao zvijezda nastupajući uz Martina i zabavljajući publiku u noćnim klubovima, na televiziji i u filmovima.

Nakon što se duo Lewis-Martin raspao 1956, tumačio je glavne uloge i režirao niz filmskih hitova kao što je Otkačeni profesor.

Novije generacije ga znaju prije svega kao neumornog voditelja emisije Telethon čija je svrha bila sakupljanje novca za žrtve mišićne distrofije.

Povukao se iz filmske režije 1995, ali se na film vratio kao zvijezda drame iz 2016. Max Rose.

Izvor: Agencije