Na Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 54 zemlje

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra najavio je najbolju svjetsku produkciju u osam dana Festivala (Fena)

Na Sarajevo Film Festivalu u osam dana trajanja i u 18 programa bit će prikazano 235 filmova iz 54 zemlje, svjetske premijere imat će 43 filma, a međunarodnu 23 filma, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program festivala.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio je, na prijemu za novinare, bh. medijima s kojima je, kako je rekao, u 23 festivalske godine ostvarena uspješna, konstruktivna suradnja i koji su odigrali značajnu ulogu u promociji festivala.

“Ove godine u osam dana Festivala prikazujemo najbolju svjetsku produkciju. Posebno smo sretni da imamo više od 70 filmova iz BiH, što je pokazatelj vitalnosti bh. kinematografije”, rekao je Purivatra.

Istaknuo je da će publika u okviru natjecateljskog programa imati priliku pogledati iznimne filmove te da ove godine prvi put SFF ima natjecateljski program za studente iz čitave regije.

Počasto srce Sarajeva za Olivera Stonea

Sarajevo Film Festival 2017 bit će otvoren 11. kolovoza filmom Druga strana nade, finskog redatelja Akija Kaurismakija, a projekcije filma bit će upriličene u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen.

U okviru programa Sarajevo Film Festival će ugostiti istaknutog redatelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada “Počasno srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

U okviru posebnog programa bit će prikazani filmovi Intervju s Putinom, Rođene ubojice, Vod smrti i Snowden.

Online prodaja ulaznica počinje u utorak, 1. kolovoza u podne, a individualna tri dana kasnije u 10:00 sati u Bosanskom kulturnom centru.

Karte će se moći kupiti i u kinima u kojima se prikazuju filmovi.

Izvor: Agencije