Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu

Stone je višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije (EPA)
Stone je višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije (EPA)

Sarajevo Film Festival će u programu Posvećeno ugostiti režiser Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone je napisao i režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najutjecajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije, prenosi Fena.

Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje Vod smrti (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi Rođen 4. jula (1989.), JFK (1991.), Rođene ubice (1994.), Nixon (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena Snowden (2016.).

Kako je saopćeno iz Direkcije SFF-a, njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni utjecaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi Salvador (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma Wall Street (1987.), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele napad u New Yorku 11. septembra 2001. World Trade Center, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga vijeka i ekstatičnoj muzici Jima Morrisona The Doors (1991.).

Neobični zapis

Između ostalog je i autor filmova Samo igra (1999.), neobičnog zapisa o stanju sporta u Americi, epske historijske drame Aleksandar Veliki (2004.) i Aleksandar Veliki – The Ultimate cut (2014.); te Wall Street: Novac nikada ne spava (2010.), realističnog drugog filma o finansijskom slomu 2008. i životu Gordona Gekka po odsluženju zatvorske kazne.

Stoneova serija filmova na temu kriminala pored filma Rođene ubice, uključuje i naslove Pogrešno skretanje (1997.) i Divljaci (2012.).

Njegovi su mu scenariji za filmove drugih režisera dali prvi uvid u svu kompleksnost vlastitih ideja. Publika je Ponoćni ekspres (1979.) dočekala sa oduševljenjem koje je samo dodatno poraslo nakon filma Lice s ožiljkom (1983.). Napisao je scenarije i za filmove Godina zmaja (1985.) i Konan Barbarin (1982.).

Stone je producirao ili koproducirao desetine naslova, uključujući filmove Narod protiv Larryja Flynta (1996.), Klub sretnih žena (1993.) i Preokret sudbine (1990.). 

Autor je i više dokumentaraca, uključujući tri filma o Fidelu Castru Comandante (2003.); Tražeći Fidela (2004.) i Castro zimi (2012.); i jedan film o ogromnim društvenim promjenama u Južnoj Americi Južno od granice (2009.), u kojem je značajna pažnja posvećena Hugi Chavezu i šestorici drugih južnoameričkih predsjednika. Također je snimio i film o izraelsko-palestinskim odnosima Persona non grata (2003.).

Brojni poslovi

Stone je u skorije vrijeme snimio monumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država (Showtime, 2012.) o uvriježenoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke historije i četverodijelni razgovor sa ruskim predsjednikom Intervju sa Putinom (Showtime, 2017.).

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao San jednog djeteta, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin’s Pressa 1997.

Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vijetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem.

Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

Izvor: Agencije


Povezane

Gost večerašnjeg izdanja emisije Recite Al Jazeeri je Oliver Stone, proslavljeni scenarista, reditelj, vijetnamski veteran i kako ga neki nazivaju „posljednji ljevičar Hollywooda”.  Oliver Stone nikada nije bio suviše daleko od kontroverznih tema i oprečnih mišljenja koja su stvarala njegova djela, a u intervjuu za Al Jazeeru govori o Titovoj zaostavštini, o tome je li […]

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO