Berberova izložba u Sarajevu nakon pet desetljeća

Mersad Berber umro je u oktobru 2012. godine (Al Jazeera)

Nakon što je prošlo 50 godina od kako je posljednji put u Sarajevu bila postavljena samostalna izložba radova slikara Mersada Berbera, 6. jula će 35 najvažnijih djela, nastajalih u ciklusima od šezdesetih godina do Berberove smrti, ukrasiti na dva mjeseca prostor obnovljene sarajevske Vijećnice.

Radi se o posthumnoj retrospektivnoj izložbi, na kojoj će biti predstavljena većina djela iz fundusa porodice Berber, a pet djela bit će posuđeno od Bošnjačkog instituta za ovu priliku, piše Fena.

Berber je poklonio Bošnjačkom institutu nekoliko djela iz ciklusa “Sarajevske razglednice” te će ona biti dio ove izložbe.

Cjelokupan opus stvaralaštva

Budući da se radi o djelima jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika u drugoj polovini 20. stoljeća, ovaj događaj već je ocijenjen kao vjerovatno najvažniji kulturni događaj ove godine.

Slikarov sin Ensar Berber u razgovoru za Fenu kaže da je namjera predstaviti cjelokupan opus Berberovog stvaralaštva od 60-ih godina do kraja njegovog života i na taj način predstaviti sve značajnije faze i cikluse iz doba njegovog stvaralaštva.

“S obzirom na to da smo limitirani prostorom i kvadraturom, izdvojili smo najreferentnija djela koja predstavljaju cjelokupan opus njegovog stvaralaštva. Jedno od djela će biti Splav meduze, koje je monumentalno djelo rađeno u slavu slikara Theodorea Gericaulta i bit će premijerno prikazano”, kazao je.

Bit će predstavljena djela rađena u slavu Velazqueza, animirani film Tempo Secondo, djela iz ciklusa Jelena, žene koje nema, iz ciklusa Skender-Vakuf i Srebrenica te zadnjeg opusa njegovih autoportreta.

Neka od djela koja će biti i na ovoj izložbi prikazana su u okviru grupnih izložbi, ali prvi put u ovoj cijelosti će biti prikazana sada u prostoru sarajevske Vijećnice.

Izložba van konkurencije

“Ova izložba ne može se staviti u isti fah sa svim ostalim izložbama, jer je Sarajevo naš grad, u kojem smo proveli najviše vremena. Grad gdje je otac stekao afirmaciju, živio i radio te je ova izložba van konkurencije svim drugim izložbama”, naglasio je Ensar Berber.

Mersad Berber dobitnik je 50-ak nagrada, izlagao je u svim većim gradovima svijeta, a relevantni stručnjaci uvrstili su ga među najveće svjetske postklasiciste.

Početkom maja u Pera muzeju u Istanbulu zatvorena je Berberova velika retrospektivna izložba, koji je umro u oktobru 2012. godine.

Djela ovog umjetnika postavljana su na izložbama u Londonu, Hamburgu, Istanbulu, Chicagu, Abu Dabiju, Moskvi, Madridu, Cirihu i New Yorku.

Njegova posljednja važna izložba prije smrti, velika retrospektiva koja je obuhvatila cijeli njegov radni vijek, upriličena je 2009. godine u Barceloni.

Izvor: Agencije