Preminuo oskarovac Martin Landau

Martin Landau je umro u medicinskom centru u Los Angelesu (AP)

Martin Landau, zvijezda televizijske serije Misija: Nemoguće iz 1960-ih godina, koji je u kasnijoj karijeri osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu Ed Wood Tima Burtona, umro je u nedjelju u 89. godini.

Umro je u medicinskom centru UCLA u Los Angelesu, uslijed neočekivanih komplikacija tokom kratke hospitalizacije zbog nepoznate bolesti, objavio je njegov publicist Dick Guttman.

Landau je 1995. godine osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Tima Burtona Ed Wood, u kojem je tumačio ulogu zvijezde horor filmova Bele Lugosija.

Za prestižnu akademsku nagradu bio je nominiran još dva puta, za ulogu u filmu Francisa Forda Coppole Tucker te u Zločinima i prestupima Woodyja Allena.

Prvi izbor za Mr. Spocka

Bio je i prvi izbor kreatora kultnih Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja za ulogu legendarnog Mr. Spocka, no ulogu je na kraju ipak dobio Leonard Nimoy.

Landau se 50-ih družio sa zvijezdama kao što su James Dean i Steve McQuenn, a studirao je pod poznatim Leeom Strasbergom.

Njegova karijera uključivala je brojne uloge na filmu, televiziji i pozorištu i bio je još aktivan u ovom desetljeću, navodi Reuters.

Izvor: Agencije