Otkriveno astečko ritualno igralište u Mexico Cityju

Podzemna iskopavanja pokazala su temelje velikog kružnog hrama posvećenog astečkom bogu vjetra Ehecatlu (Reuters)

Ostaci velikog astečkog hrama i ceremonijalnog igrališta otkriveni su u središtu Mexico Cityja, bacajući novo svjetlo na sveta mjesta metropole koju su španski osvajači pregazili prije 500 godina, objavili su arheolozi.

Nalazište je otkriveno u sporednoj ulici iza rimokatoličke katedrale iz kolonijalnog doba, blizu trga Zocalo, na mjestu nekadašnjeg supermarketa srušenog 2014.

Podzemna iskopavanja pokazala su temelje velikog kružnog hrama posvećenog astečkom bogu vjetra Ehecatlu i manji dio ritualnog igrališta, potvrdivši zapise prvih španskih kolonizatora koji su posjetili astečku prijestolnicu Tenochtitlan.

“Zahvaljujući ovakvim otkrićima, možemo saznati pozicije i dimenzije svake strukture opisane u hronikama”, rekao je Diego Prieto, čelnik meksičkog Antropološkog i historijskog instituta.

Grad podignut na astečkoj prijestolnici

Arheolozi su također otkrili ostatke kralježaka 32 muškarca. “Radilo se o žrtvovanju povezanim s ranom nogometnom igrom”, dodao je arheolog Raul Barrera. 

“Kralješci ili vratovi zasigurno potiču od žrtava koji su žrtvovane i dekapitirane”, pojasnio je.

Ostaci bijelih štukatura također su vidljivi na hramu podignutom za vladavine astečkog cara Ahuizotla (1486.-1502.), prethodnika Montezume kojeg je svrgnuo konkvistador Hernan Cortes tokom španskog osvajanja Meksika.  

Mexico City podignut je na ostacima astečke prijestolnice, pa su moguća nova otkrića, kažu arheolozi.

Izvor: Agencije