Izložba Milomira Kovačevića Strašnog o ratnom Sarajevu

Fotografije Strašnog bitno su drugačije nego fotografije svih svjetskih fotoreportera koji su proveli rat u Sarajevu (Fena)
Fotografije Strašnog bitno su drugačije nego fotografije svih svjetskih fotoreportera koji su proveli rat u Sarajevu (Fena)

Sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni priredio je izložbu fotografija “Sarajevo – Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf”, koja je u četvrtak navečer otvorena za posjetioce u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zbirci fotografija nastalih u ratnom Sarajevu, koje prate tekstovi pisaca, a na tom projektu rađeno je više od tri godine.

Publicist Zlatko Dizdarević na otvaranju izložbe okarakterizirao je zbirku fotografija kao dokument o nama onakvima kakvi smo bili i na što možemo biti ponosni.

“Nisam siguran da možemo biti ponosni na ono što smo danas onoliko koliko smo to bili tada”, kazao je Dizdarević, koji je, također, zastupljen u toj izložbi fotografija.

Značajnim smatra što postoje djela Milomira Kovačevića, za koja kaže da će biti sve značajnija kako vrijeme bude odmicalo, da se “vidi ko smo, šta i kakvi bili”, jer se ta “priča mijenja, dodaje joj se, frizira se…”

‘Nema spektakla, ima samo duša’

Za njega je dramatično na Kovačevićevim fotografijama vidjeti neke ljude koji su nam tada mnogo značili, a sada malo znače ili ne znače ništa.

Njegove su fotografije, kaže Dizdarević, bitno drugačije nego fotografije svih svjetskih fotoreportera koji su proveli rat ovdje.

“Oni su nas posmatrali kao spektakularnu priču, na ovaj ili onaj način, s više ili manje sentimenta, a Strašni je bio među nama, a mi zajedno s njim. Zato su te fotografije drugačije”, kaže i ističe jednostavnost kojom govori o nama i činjenicu da “tu nema spektakla, ima samo duša”.

Milomir Kovačević Strašni zahvalan je za pažnju koja je postavkom te izložbe posvećena njemu i njegovom stvaralaštvu.

Ističe važnost saradnje s piscima na stvaranju tog projekta te kaže da je ovo “naša istorija, trebamo o njoj pričati mi koji smo bili tu, a ne da nam dolaze sa strane da pričaju kako je nama bilo”.

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović zvanično je otvorio izložbu, za koju kaže da je događaj godine i priča za historiju, sjećanje i podsjećanje.

Dobitnik mnogih priznanja

Kovačević je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine postao 1989. godine.

Njegov opus od početka je posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada.

Dobitnik je mnogih priznanja.

Izložba fotografija “Sarajevo – Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf” bit će otvorena za posjetioce do 3. juna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO