Video: Krajem godine otvorenje najveće džamije u Turskoj


[Anadolija]

Radovi na izgradnji džamije Camlica u Istanbulu, koja će biti najveća džamija u historiji Republike Turske, privode se kraju, a planirano je da već krajem godine bude otvorena za vjernike i posjetioce.

Gradnja na površini 57.000 kvadratnih metara i dalje traje, a završen je veći dio kompleksa koji, osim džamije, čine muzej, umjetnička galerija, biblioteka, sala za konferencije, ateljei i parking, prenosi Anadolija.

Džamija Camlica nalazi se u istanbulskoj četvrti Uskudar, a njen kamen temeljac položio je prije nešto više od tri godine predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Prve vjernike primila je na teravih-namazu 1. jula 2016, u noći Kadr, najvažnijoj noći u islamskom kalendaru.

Teravih-namaz te noći u džamiji Camlica obavilo je nekoliko hiljada vjernika.

U toku su i radovi na izgradnji puta i tunela koji će olakšavati pristup džamiji, koja predstavlja arhitektonski spoj osmanlijsko-seldžučke gradnje i modernog izgleda.

Džamija je kandidat da postane jedan od simbola grada na Bosforu.

Gradnja na površini od 57.000 metara kvadratnih i dalje traje

Njene dimenzije pomno su i simbolično izabrane.

Bogomolja ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte.

Četiri (s po tri šerefeta) visoke su po 107,1 metar, a dvije (sa dva šerefeta) po 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije u Istanbulu, dok druga kupola, visoka 34 metra, simbolizira registracijsku oznaku tog grada.

U unutrašnjosti kupole bit će napisano 16 Allahovih imena, a na površini 220 kvadratnih metara bit će ispisana sura El-Feth.

Na ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

Džamija može primiti i do 60.000 vjernika (gotovo 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu blizu 22.500).

U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Osim dijela predviđenog za molitvu, u sklopu kompleksa nalazi se muzej na površini 11.000 kvadratnih metara, umjetnička galerija na 3.500 kvadratnih metara, biblioteka na 3.000 kvadratnih metara, sala za konferencije kapaciteta 1.000 mjesta, osam ateljea te parking s 3.500 mjesta.

Predsjednik Udruženja za izgradnju i održavanje džamija i kulturnih dobara Istanbula Ergin Kulunk kazao je kako su, između ostalog, završeni radovi na kupolama, prozorima te na unutrašnjem dezenu kupole, a u toku je popločavanje vanjskog dvorišta granitom.

Džamija Camlica nalazi se u istanbulskoj četvrti Uskudar

Kulunk je rekao da je riječ o izgradnji najveće džamije u Turskoj i da je ona poklon historiji Republike Turske.

Dodao je da će džamija odjednom u svim zatvorenim dijelovima moći primiti i do 100.000 ljudi.

Još je rekao da je posebna pažnja posvećena zvuku, akustici i napisima.

“Tehnologija je toliko napredovala da je vrlo lako odavde slati zvuk do Sulejmanije i Topkapija. Kada dođe vrijeme, uradit ćemo i to, ali je prioritet okolina. Potrebno je veoma dobro odrediti decibele prilikom slanja zvuka. Imat ćemo zvučni sistem i unutrašnju i vanjsku rasvjetu, u kojoj će građani Istanbula uživati”, poručio je Kulunk.

Izvor: Agencije