Poznati dobitnici Pulitzerove nagrade u 2017. godini

Pulitzerova nagrada, Novinari, The New York Times
Novinari NYT-a dobili su nagradu za izvještavanje o Putinovim naporima da zaštiti ruski utjecaj u inozemstvu (Reuters)

The New York Daily News i ProPublica dobitnici su Pulitzerove nagrade za javno novinarstvo, Charleston Gazette-Mail za istraživačko novinarstvo o proširenoj uporabi analgetika, novinari The Washington Posta i The New York Timesa te listovi koji su zajedno s međunarodnim konzorcijem razotkrili Panamske dokumente.

David Fahrenthold iz The Washington Posta dobio je nacionalnu nagradu za izvještavanje o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa jer je “stvorio model transparentnog novinarstva i praćenja političke kampanje uz istodobno izražavanje sumnje u tvrdnje Donalda Trumpa o velikodušnom financiranju karitativnih udruga”, prenosi Hina. 

Pulitzerove nagrade najuglednija su priznanja u američkom novinarstvu, a dodjeljuju se od 1917. godine.

102 člana žirija

The Daily News, tabloid iz New Yorka, te ProPublica, portal specijaliziran za istraživačko novinarstvo, razotkrili su policijsku zlouporabu zakona o deložacijama, zbog čega su stotine uglavnom siromašnih pripadnika manjina ostale bez svojih domova.

Nagrađene su i novine McClatchy te Miami Herald, koji su bili dio međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara i svojim su tekstovima razjašnjavali na koji su način bogataši, političari i utjecajni ljudi skrivali svoj novac u porezne oaze.  

Novinari dnevnika The New York Times dobili su međunarodnu nagradu za izvještavanje o naporima ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaštiti ruski utjecaj u inozemstvu.

U 19-članom vijeću za Pulitzerovu nagradu nalaze se prijašnji dobitnici te drugi ugledni novinari i akademici.

Dobitnike odabiru uz pomoć 102 člana žirija.

Nominirano 2.500 uradaka

Više od 2.500 novinarskih uradaka bilo je nominirano za neku od 21 nagrade u kategorijama od javnog servisa, udarnih vijesti do komentara, karikatura i fotografija. 

Sedam nagrada dodjeljuje se za fikciju, dramu, povijest, biografiju, pjesništvo, nefikciju i glazbu.

Pulitzerove nagrade počele su se dodjeljivati 1917. prema oporučnoj želji novinskog izdavača Josepha Pulitzera.

Izvor: Agencije