Berlin: Ukraden drugi najveći zlatnik na svijetu

Zlatnik naziva 'Big Maple Leaf', nakon australskog 'Gold Kangorooa', koji teži tonu, najveći je zlatnik na svijetu (Reuters)
Zlatnik naziva 'Big Maple Leaf', nakon australskog 'Gold Kangorooa', koji teži tonu, najveći je zlatnik na svijetu (Reuters)

Provalnici su iz trezora jednog berlinskog muzeja ukrali zlatnik težak 100 kilograma i prečnika 50 centimetara, vrijednosti približno 3,8 miliona eura, saopćila je berlinska policija.

“U noći s ponedjeljka na utorak iz spremišta Bodeovog muzeja na berlinskom Muzejskom otoku ukraden je kanadski zlatnik s likom britanske kraljice Elizabete II. Za provalnicima se još traga”, saopćila je policija.

Zlatnik naziva “Big Maple Leaf” (Veliki javorov list), nakon australskog zlatnika “Gold Kangoroo” (Zlatni kengur), koji teži jednu tonu, najveći je zlatnik na svijetu.

Velika zbirka kovanica

Bodeov muzej pripada sklopu svjetski poznatih muzeja na tzv. Muzejskom otoku u središtu Berlina.

Osim antičkih skulptura, posjeduje i veliku zbirku kovanica, među koje spada i “Big Maple Leaf”.

Odmah uz Muzejski otok prolazi željeznička pruga, pored koje su pronađene ljestve za koje se pretpostavlja da su poslužile provalnicima pri ulasku u muzej.

Istragu je preuzela specijalna jedinica berlinske policije zadužena za rješavanja pljački umjetnina.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije 23 godine izvršena je jedna od najvećih krađa umjetnina u Sjedinjenim Američkim Državama ikada. Ukradene su slike, među kojima Rembrantova i Vermeerova djela. Umjetnine nisu nikada pronađene, a FBI sada traži pomoć građana.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO