Obama dobitnik nagrade ‘John F. Kennedy’

Barack Obama je dobio priznanje za 'dugotrajnu posvećenost demokratskim idealima' (AP)
Barack Obama je dobio priznanje za 'dugotrajnu posvećenost demokratskim idealima' (AP)

Bivši američki predsjednik Barack Obama dobitnik je nagrade “John F. Kennedy – Profil hrabrosti” (Profiles in Courage) zbog očuvanja naslijeđa demokratskog kolege i nekadašnjeg predsjednika SAD-a.

“Predsjednik Kennedy pozvao je novu generaciju Amerikanaca da svojim talentom služe državi. Predsjednik Obama unio je tu baklju u naše vrijeme s izuzetnim dostojanstvom i hrabrošću, pruživši mladim ljudima različitog porijekla primjer koji mogu da primijene u svom životu”, navela je u saopćenju Kennedyjeva kćerka Carolina Kennedy.

Carolina Kennedy i njen sin Jacques Schlossberg uručit će Obami nagradu 7. maja u Predsjedničkoj biblioteci i muzeju “John F. Kennedyj” u Bostonu.

Obama je dobio priznanje za “dugotrajnu posvećenost demokratskim idealima i uzdizanje standarda političke hrabrosti u novom vijeku”, navedeno je u saopćenju.

Obama treći nagrađeni predsjednik

Fondacija Biblioteke “John F. Kennedyj” od 1989. svake godine dodjeljuje nagradu državnim službenicima za savjesne odluke koje su donijeli bez obzira na lične i profesionalne posljedice.

Nagrada je nazvana po Kennedyjevoj knjizi Profili hrabrosti (Profiles in Courage), za koju je dobio Pulitzerovu nagradu.

Knjiga govori o osam američkih senatora koji su riskirali svoje karijere zauzimajući principijelne stavove za nepopularne odluke.

Obama je treći nekadašnji predsjednik SAD-a koji je dobio nagradu, a među dobitnicima su i George W. Bush i američki senator Johnn McCaine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO