Crna Gora dobila međunarodni kod za crnogorski jezik

Oznaka za crnogorski jezik bit će CNR (Al Jazeera)
Oznaka za crnogorski jezik bit će CNR (Al Jazeera)

Crna Gora dobila je međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO 639 međunarodnog standarda, pišu Novosti.

Tu informaciju saopćio je direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Ðurđe Crnojević” sa Cetinja Bogić Rakočević, navodeći da će oznaka za crnogorski jezik biti CNR.

Odluku je, kako se navodi, donio Ujedinjeni savjetodavni komitet za kodifikaciju jezika, sa sjedištem u Kongresnoj biblioteci u Washingtonu, prenosi Tanjug.

Lingvistička prepoznatljivost

Komitete iz Washingtona ne samo što je priznao postojanje crnogorskog jezika, već je potvrdio da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika, kako je to donedavno spočitavano.

Dakle, on ima lingvističku prepoznatljivost, rekao je Rakočević.

Oznaka za crnogorski jezik biće CNR, naziv na engleskom “montenegrian”, na francuskom “montenegrin”, a u originalu “crnogorski jezik” na latinici i ćirilici.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz kakvih udžbenika nove generacije uče maternji jezik? Kako se zvanične institucije odnose prema jeziku i obrazovanju? Ima li jezične isključivosti i negativnih utjecaja politike na jezik? Jesu li na djelu i svojevrsni konformizam i oportunizam jezikoslovaca? Značaj jezika za obrazovanje i razvoj obrazovnog sistema nesporan je. Zato je kvalitet udžbenika maternjeg jezika mnogo više […]

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO