‘Ustav Republike Hrvatske’ najbolji na festivalu u Londonu

Film prati živote nekoliko susjeda koji u Zagreba koji nemaju ništa zajedničko (Al Jazeera)

Film Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića proglašen je najboljim filmom na 25. Raindance Film Festivalu Londonu, gdje je osvojio još dvije važne nagrade – za najbolji scenarij, koji redatelj potpisuje s Antom Tomićem, i za najboljeg glumca, za ulogu koju je ostvario Nebojša Glogovac, objavljeno je na službenim stranicama filma.

Grlićev film je na londonskom festivalu, održanom od 20. septembra do 1. oktobra, imao englesku premijeru, kao i još tri  naslova – Transmania grupe autora, Oslobođenje Skoplja Danila i Rade Šerbedžije te Roumena Zornitse Sophije.

Ustav Republike Hrvatske prati živote nekoliko susjeda koji, osim zgrade u centru Zagreba u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko.

U centru priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom obučen u ženu, a živi s bolesnim ocem, nekadašnjim ustaškim oficirom.

‘Ljubavna priča o mržnji’

Nakon što ga jednom prilikom pretuče grupa mladića, počne ga njegovati susjeda, medicinska sestra, čiji je muž policajac Srbin, dobrovoljac Domovinskog rata.

Uskoro preuzima i brigu oko Vjekovog oca, ali zauzvrat želi da on pomogne njenom suprugu pripremiti ispit iz Ustava Republika Hrvatske.

Ta “ljubavna priča o mržnji” pobijedila je u glavnoj konkurenciji londonskog festivala, a od prošlogodišnje premijere u Montrealu, odakle se vratila s glavnom nagradom, osvojila je više od 20 nagrada na raznim međunarodnim festivalima.

Filmski festival Raindance već četvrt stoljeća daje pažnju ponajboljim nezavisnim filmskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta, a ove godine imali su filmove iz rekordnog broja prijavljenih zemalja – njih više od 120.

Na festivalu je prikazano više od 200 filmova – od kratkometražnih uradaka i muzičkih videa – do dugometražnih igranih filmova.

Izvor: Agencije