SAG: Dobitnici Emma Stone i Denzel Washington

Emma Stone: 'Živimo u složenim vremenima u svijetu, u našoj zemlji, a stvari su neoprostive i traže akciju' (Reuters)

Emma Stone i Denzel Washington dobili su u Los Angelesu glavne nagrade Ceha filmskih i televizijskih glumaca (SAG), među kojima su mnogi iskoristili svečanost kako bi izrazili neslaganje s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da zabrani ulaz u zemlju izbjeglicama i građanima sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Nagrade Ceha glumaca već dugi niz godina dobar su pokazatelj kojem će od filmova nominiranih za Oscara pripasti najprestižnije filmske nagrade, prenosi Hina.

Emma Stone (La La Land) dobila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, a Denzel Washington za mušku.

Primajući nagradu, Stone je rekla kako živimo “u zaista složenim vremenima u svijetu, u našoj zemlji, a stvari su neoprostive i traže akciju”.

Uz nju, nominirane za nagradu bile su Meryl Streep (Neslavno slavna Florence), Natalie Portman (Jackie), Amy Adams (Dolazak) i Emily Blunt (Djevojka u vozu).

Pobjeda Washingtona

Denzel Washington dobio je nagradu za ulogu u filmu Fences, koji je i režirao.

Pobijedio je Caseya Afflecka (Manchester by the Sea), Ryana Goslinga (La La Land), Andrewa Garfielda (Greben spašenih) i Vigga Mortensena (Captain Fantastic).

Nagradu za najbolji filmski glumački ansambl dobio je onaj u filmu Hidden Figures, koji je iznenađujuće pretekao glumačku postavu filmova Manchester By the Sea i Moonlight.

Viola Davis (Fences) dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, a Mahershala Ali za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu Moonlight.

Primajući nagradu, Ali je govorio o ulozi koju je odigrao, ulozi mladog afroameričkog homoseksualca, te se založio za različitost i prihvatanje.

Politika je odigrala važnu ulogu na svečanosti koja je počela porukom ljudima zatočenima na aerodromima, u skladu s Trumpovim ukazom.

Ashton Kutcher otvorio je dodjelu nagrada pozdravivši prisutne u dvorani, publiku uz male ekrane, kao i “sve ljude na aerodromima koji pripadaju mojoj Americi”.

“Volimo vas i želimo vam dobrodošlicu”, rekao je.

Kritike Donaldu Trumpu

Mnogi su direktno ili indirektno kritizirali Trumpovu odluku o zabrani ulaska ljudima iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Julia Louis Dreyfus, koja je primila nagradu za najbolju žensku ulogu u TV-komediji, naglasila je kako je njen otac bio izbjeglica iz Francuske koja je bila pod okupacijom nacista i rekla da je “zabrana ulaska imigrantima uvredljiva i neamerička”.

Našalila se kako je ona pobjednica “bez obzira na to jesu li Rusi hakirali ili nisu ovogodišnju dodjelu nagrada SAG”.

Dodjela nagrada Ceha filmskih i televizijskih glumaca jedna je od najpozornije praćenih uoči dodjele Oscara s obzirom na to da glumci čine najveću grupu glasača Američke filmske akademije.

Nagrada je dobar barometar uoči dodjele Oscara.

Izvor: Agencije