Otvoren Židovski muzej u Zagrebu

Uz obilježavanje Europskog dana židovske kulture, u Zagrebu je otvoren prvi Židovski muzej. Uz onaj u dubrovačkoj sinagogi, to je jedini takav muzej u Hrvatskoj.

U Židovskoj općini su odlučni da to bude tek početak znatno većeg projekta – gradnje centra na mjestu sinagoge koja je srušena u vrijeme NDH.

U Muzeju je predstavljeno 210 godina postojanja židovske zajednice u Zagrebu. Sakralni predmeti svjedoče o bogatom duhovnom životu zajednice od 1806. godine. Govore o vjeri, tradiciji i identitetu.

Rijetki eksponati sačuvani u obitelji

Autorica muzejskog postava Mira Wolf izuzetno je ponosna što se javnosti mogu predstaviti vrijedni eksponati, uglavnom sačuvani u obiteljima.

“To su sve rijetki eksponati, dragocjeni, koji su nekim čudom ostali na životu i koje smo mi godinama prikupljali, potraživali”, kaže Wolf.

Svi predmeti – od tora, bračnih ugovora, pogrebne opreme – sve govori o bogatoj židovskoj baštini u Zagrebu.

Autorica je, zaporavo, ispričala priču o životu onih koji su se tim predmetima služili kroz minula stoljeća.

Želja: Centar na mjestu srušene sinagoge

“Ona je razvila  priču o ovim predmetima. Njezina se priča temelji na ideji da se pokaže život židovske obitelji kroz blagdane, uz sakralne predmete koji su neprestano u židovskim obiteljima prisutni”, kaže arhitekt prostora Mario Beusan.

Muzej je izrastao iz galerije. Napravljen je kao privremeni jer je krajnji cilj seljenje u Prašku ulicu, gdje je stajala sinagoga srušena za vrijeme NDH u Drugom svjetskom ratu.

“Svega dvjestotinjak metara od glavnog zagrebačkog trga nalazi se prostor osobito emotivan za zagrebačke Židove. Na mjestu sinagoge srušene u ratu danas se nalazi parking. U Židovskoj općini očekuju kako će tu uskoro stajati novi Židovski centar”, izvještava iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera