Robertu De Niru ‘Počasno Srce Sarajeva’ za životno djelo

Najveće priznanje SFF-a Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala 12. augusta (Ustupljeno Al Jazeeri)
Najveće priznanje SFF-a Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala 12. augusta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Američki glumac, režiser i producent Robert De Niro dobitnik je prvog “Počasnog Srca Sarajeva” za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala koji se ove godine održava od 12. do 20. augusta. 

Američki glumac je dvostruki dobitnik nagrade Američke filmske akademije – Oscar, pet puta je nominiran za tu nagradu, a nagrađen je i priznanjima Zlatni globus.

“Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo”, rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Dolazak u Sarajevo

“Od trenutka našeg prvog susreta, prije desetak godina na Tribeca Film Festivalu, počeli smo raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film, vjerujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega”, poručio je direktor SFF-a.

De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea “Taksist” koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran.

Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu, gdje će De Niru biti uručeno “Počasno Srce Sarajeva” pred 3.000 filmskih zaljubljenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO