CineLink: Od ideje do filmskog ostvarenja

CineLink industrija Sarajevo Film Festivala, važno je mjesto susreta. Zahvaljujući ostvarenim poznanstvima tog foruma, mladi reditelji i producenti, uspijevaju dovršiti projekte i uvezati se s investitorima za njihovu realizaciju.

“Porodica Borgia” svjetski je poznata serija. Sarajevo Film Festival nudi jedinstvenu priliku da se upoznaju ljudi koji su radili na tako velikim projektima. Vesele su vijesti kada izvršni producenti HBO-a najavljuju da će sarađivati s umjetnicima iz regije.

“Veoma sam impresioniran za sada, scenaristima i rediteljima, mislim da je ovo veoma zrelo mjesto susreta, i mislim da ima odličnih talenata s kojima možemo sarađivati. Veoma se tome radujem”, rekao je Steve Matthews, izvršni producent serije “Porodica Borgia”.

Serijiski hitovi dolaze i iz nordijskih zemalja. Jedan od poznatijih je i danska policijska drama “Borgen”. Predstavnik jedne od najvećih produkcijskih kuća iz Finske, objašnjava tradiciju dobrih scenarija, koji su nastali na temelju knjiga i romana.

“Mislim da se trebate držati svoje autentičnosti, i da nikoga ne trebate kopirati, držati se originalnih priča, ali tu je naravno i koprodukcija od izuzetne važnosti”, kazao je Petri Kemppinen iz fonda Nordisk Film & TV.

“Prema podacima Sarajevo Film Festivala, otprilike 60 posto projekata u razvoju uspije se dovršiti upravo zahvaljući poznanstvima ostvarenima u ovom gradu”, javlja reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Ideje u djelo

Mnoge saradnje sklopljene su za stolovima CineLinka. CineLink industrija SFF-a nudi 130.000 eura gotovine i još mnoge druge usluge. Producenti, reditelji, scenaristi i investitori, pokušavaju se dogovoriti kako ideje pretvoriti u djelo. Baš je za tim stolovima, na primjer, sklopljena saradnja za dobitnika Oscara, film “Saulov sin” mađarskog redatelja Laszla Nemesa.

Pilot projekt je i predstavljanje tek dovršenih dramskih serija nezavisnih producenata, javnim i regionalnim televizijama. Jedna od njih je TV-drama Dalibora Matanića, “Novine”.

“Njihovi projekti za TV-serije bit će predstavljeni gostima na SFF-u. A ti su gosti upravo potencijalni partneri, TV-kuće, koproducenti, oni koji bi kroz modernu koprodukciju, koju smo dokazali da radi u svijetu filma, pokušali isti recept primijeniti i na kreiranje kvalitetnih TV-serija namijenjenih širem tržištu”, navodi Jovan Marjanović, CineLink Industry SFF-a.

Regionalno gledajući, ostaje veliki raskorak u godišnjoj produkciji filmova centralne i jugoistočne Evrope. Tako, na primjer, Albanija ima najmanje državnih sredstava, godišnje je na raspolaganju svega 580.000 eura, dok Austrija ima više od 77 miliona. Razlike su to zbog kojih će na SFF-u mnogi pokušati zatvoriti finansijske konstrukcije svojih budućih filmova.

Izvor: Al Jazeera