Filmaši u potrazi za istinom o ratnim zločinima

Suočavanje sa prošlošću poseban je dio Sarajevo Film Festivala, a obuhvata ostvarenja koja se bave poslijeratnim naslijeđem.

Ove godine to su tri filma iz Srbije, Hrvatske i Njemačke. Programu su značajan doprinos dali fondacija Robert Bosch Stiftung i Al Jazeera Balkans.

U takmičarskom dokumentarnom programu, na Sarajevo Film Festivalu prikazan je film “Dubina dva”. Reditelj iz Srbije Ognjen Glavonić obrađuje tematiku masovne grobnice kosovskih Albanaca, ubijenih i zatim ukopanih 1999. u predgrađu Beograda.

“Ja sam za to čuo tek 10 godina nakon toga, slučajno, shvatio sam da niko u mojoj okolini ne zna za to, i to mi je strašno bilo. Ne samo zločin, nego što je tako prećutan i zatrpan. A, mislim da se o tome treba pričati jer je bitan deo savremene srpske istorije”, kaže Glavonić.

Nove ideje

Nakon projekcije, organizirana je saradnja s nevladinim organizacijama čija bi istraživanja o ratnim zločinima mogla dati nove ideje filmskim stvarateljima.

“Dat ćemo svu dokumentaciju koji će se prezentirati redatiljima, producentima finansijerima i očekujemo da će barem pola tih projekata biti pretvoreno u filmove i da će se pronaći finansijeri”, ističe Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

“Nerijetko imamo situaciju da istraživački timovi rade priče koje su bolne i teške, ali ne dođu do platna. Nekako se nadam da će ovo biti nulta godina koja će otvoriti put i filmskoj industriji kako da se to spoji i dođe do gledatelja”, navodi Robert Tomić Zuber, hrvatski reditelj.

“U programu Suočavanje s prošlošću, sve filmove povezuje ista nit – a to je vječna potraga za istinom.  Tako će gledatelji i sutra moći pogledati film hrvatske redateljice Irene Škorić ‘Neželjena baština’, te ‘Narod protiv Fritza Bauera’ Nijemca Larsa Kraumea”, izvještava Marin Veršić, reporter Al Jazeere.

Ratna prošlost

Kraume je ekranizirao istiniti događaj u uzbudljivom igranom filmu. Pokušaj zataškavanja krivičnog gonjenja naciste Adolfa Eichmanna. Nakon što njemački državni tužitelj uspijeva doznati da se zločinac nalazi u Argentini, njegov rad ometa država koja pokušava gurnuti u zaborav ratnu prošlost.

“Mislim da je to jako važan film, jer prikazuje da je Njemačkoj trebalo nekoliko desetljeća da se počne nositi sa svojom prošlošću, a to film može prikazati na moćan način”, smatra Verena Heinzel iz fondacije Robert Bosch Stiftung.

Hrvatska rediteljica Irena Škorić u dokumentarcu “Neželjena baština”, predstavlja tužnu zbilju – kako se ljudi odnose prema brojnim spomenicima Narodnooslobodilačke borbe. Zanemareni i devastirani, služe kao sekundarna sirovina.

Izvor: Al Jazeera