Robert De Niro otvorio Sarajevo Film Festival

De Niru će biti uručeno 'Počasno Srce Sarajeva' (Anadolija)
De Niru će biti uručeno 'Počasno Srce Sarajeva' (Anadolija)

Slavni holivudski glumac, reditelj i producent Robert De Niro zvanično je večeras u Narodnom pozorištu otvorio 22. po redu Sarajevo Film Festival. 

Nešto ranije na crvenom tepihu je kazao da je počastvovan pozivom,  da ga je impresionirala ljepota grada te da misli da je sramota vidjeti da ovakav grad može biti napadnut.

Rekao je da je na SFF došao jer ga je oduvijek zanimao. “Uvijek me interesovalo da dođem na SFF. Pitali su me i rekao sam da ću doći. Došao sam s dvoje djece, da prožive ovo sa mnom.”

“Grozno je što se dešavalo u Sarajevu i New Yorku. Imamo neku neslužbenu vezu. Možda i službeniju nego što kažem”, poručio je holivudski glumac.

De Niro je u ljetnom kinu Metalac primio nagradu “Počasno srce Sarajeva”, nagradu za životno djelo, a uručio mu je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

“Čuvat ću ”Srce Sarajeva” i pamtiti Sarajevo sa zadovoljstvom, jer nema puno gradova na svetu koji su bili hrabri i pokazali srce kada je bilo najpotrebnije u najtežim trenucima”, poručio je De Niro.

De Niro je uoči otvaranja 22. izdanja SFF večeras prošetao “crvenim tepihom” i dijelio autograme.

Najveći festival u regiji

Po mišljenju nezavisnih filmskih kritičara, ovo je najznačajniji festival filmske umjetnosti na prostoru jugoistočne Europe, a svoje mjesto regionalnog, filmskog epicentra izborio je najviše zahvaljujući ustrajnim insistiranjem da okosnica svih festivalskih programa budu estetski relevantni filmovi.

Od osnivanja, ratne 1995. godine, festival je bio mjesto na kojem su promovirani novi filmski sadržaji i mjesto na kojem se stvarala platforma za sistematski razvoj regionalne kinematografije. Festival je okupljao filmske radnike iz cijele regije stvarajući priliku da se susretnu sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta s ciljem da se kreativna energija regionalnih autora kanališe prema dobro uređenim i lukrativnim europskim kinematografijama.

Projekcijama filma Taksist u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu, počele su filmske projekcije SFF-a.

Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea koji je restauriran u čast 40. godišnjice prikazivanja.

Festival će trajati devet dana, tokom kojih će biti prikazano stotine filmova, a festivalski programi su koncipirani tako da, bez podilaženja ukusu masovne publike, predstave najbolje filmove snimljene u protekloj godini.

Direktor festivala Mirsad Purivatra ranije je kazao za Al Jazeeru da je dolazak De Nira – glumca, reditelja i producenta – u Sarajevo velika čast.

Rekao je kako većina ljudi nije svjesna važnosti njegove posjete.

Purivatra je naglasio da De Niro posjećuje Evropu najviše dva puta godišnje i tada ide na festivale kakvi su Cannes i Venecija, a svako drugo pojavljivanje na evropskom tlu razlog je za posebnu pažnju.

De Niro je jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice. Prvu značajniju filmsku ulogu dobio je 1963. u 20. godini  kada je glumio u filmu Briana De Palme Vjenčanje, iako film nije prikazan do 1969. godine.

Saradnja sa Scorseseom

Šezdesete godine prošlog stoljeća je proveo radeći u pozorišnim radionicama i manjim pozorištima.

Godine 1973. započinje saradnju s Martinom Scorseseom koja donosi neke od najboljih filmova proteklih decenija, poput filma Taksist (1976.), za kojeg se De Niro pripremao tako što je pribavio sve potrebne dozvole i vozio taksi po New Yorku.

Uloga Travisa Bicklea mu je donijela zvjezdani status, a slavna rečenica iz filma “you talkin’ to me?” postala je popularna u žargonu.

Zatim je uslijedio film New York, New York iz 1977. godine za koji je učio svirati saksofon. Za ulogu boksera Jakea LaMotte u filmu Raging Bull  trenirao je boks, udebljao se 25 kilograma i ponovno smršao da bi što uvjerljivije prikazao propadanje boksera u drugom dijelu filma.

Ta uloga donijela je De Niru Oscara i Zlatni globus.

Nominacije za Oscara donijele su mu uloga Michaela Vronskyja u filmu Lovac na jelene te uloge u filmovima Rt straha, Buđenje i Taksist. Godine 1984. odlično je odigrao ulogu jevrejskog gangstera u filmu Sergia Leonea “Bilo jednom u Americi” , a uloga mladog Vita Corleonea u drugom dijelu “Kuma”, Francisa Forda Coppole donijela mu je još jednog Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO