Prvi ‘Bookstan’ u Sarajevu: Knjiga je preživjela

U Sarajevu se u četvrtak zatvara četvorodnevni međunarodni književni festival “Bookstan”, koji je održan pod motom “No East, No West” (Ni, Istok, ni Zapad). Festival je ugostio značajne međunarodne autore, koji su u Sarajevo stigli na poziv Aleksandra Hemona, bosanskohercegovačkog pisca s adresom življenja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posljednji dan “Bookstana” počeo je promocijom knjige Rasprava o miru i nasilju, profesora iz Sarajeva Nerzuka Ćurka, koji analizira disharmoniju Bosne i Hercegovine, baveći se ključnim subjektima ljudske historije: mirom i nasiljem.

“Knjiga je javni pledoje za mirovni angažman ljudi koji mogu doprinijeti da izađemo iz ove etničke opresije, ksenofobije, šovinizma…”, otkriva Ćurak o čemu se može pročitati u knjizi.

Knjiga ne može nestati

Organizator, izdavačka kuća “Buybook”, ističe da je posjećenost festivala bila velika. Za neke od učesnika velika posjećenost književnog festivala znak je da je knjiga preživjela savremeni trend konzumacije brzih informacija I površnosti.

Gost festivala, crnogorski romanopisac Milorad Popović, kaže kako knjiga nikada neće nestati objašnjavajući zašto ima takvo mišljenje.

“Ja mislim da knjiga ne može nestati, jer ova civilizacija je civilizacija knjige. Ona pamti od sumerskog pisma do danas; prije toga nema civilizacije”, rekao je on.

Brojne festivalske promocije održane su na Akademiji likovnih umjetnosti, koja je tokom trajanja festivala pretvorena u pozornicu promocije ideja aktivizma, feminizma, ali i radionicu za književne kritičare. Istovremeno, Radićeva ulica u centru Sarajeva bila je svojevrsna otvorena biblioteka i ulica umjetnika.

Festival je u prvom izdanju uspio ugostiti neka od najznačajnijih svjetskih književnih imena kaže, glasnogovornica festivala Kristina Ljevak.

Turska – zemlja u fokusu

“Imali smo gostovanja Mone Eltehawi, Kamile Shamsi, niz drugih važnih autora i autorica, došao nam je John Freeman, jedan od najuglednijih američkih književnih kritičara, i sve smo to zaokružili s Aleksandrom – Sašom Hemonom, kao festivalskim domaćinom”, dodaje ona.

A upravo njegova knjiga Kako su nastali ratovi zombija bila je i najprodavanija knjiga na festivalu.

Zemlja u fokusu bila je Turska, ali je “Bookstan” ostao uskraćen za posjetu Marija Levija, jednog od najznačajnijih novelista turske moderne književnosti, kojem turske vlasti nisu dozvolile izlazak iz zemlje.

Izvor: Al Jazeera