Violine nade: Melodije podsjećaju na ubijene u holokaustu

Većina violina je izrađena u Njemačkoj ili u Čehoslovačkoj, a na unutrašnjem dijelu urezani su Davidova zvijezda i ime vlasnika (EPA)
Većina violina je izrađena u Njemačkoj ili u Čehoslovačkoj, a na unutrašnjem dijelu urezani su Davidova zvijezda i ime vlasnika (EPA)

Pune ožiljaka zbog izloženosti snijegu i vlazi, skrivane u podrumima geta, stigle su u koncentracioni logor u kojem su spasile život samo nekim svojim vlasnicima – 30 violina iz perioda holokausta oživjelo je u rukama koncert-majstora u nizu koncerata organizovanih tokom jula u Izraelu.

U trenutku kada je izašao pred prepuni auditorij koncertne dvorane u Tel Avivu i pod bradu stavio violinu koja je pripadala violinisti iz Auschwitza, ruke su zadrhtale solisti Guyu Braunsteinu.

Njegov prvi vlasnik bio je prisiljen svirati dok su ostali zatvorenici Auschwitza kretali na prisilni rad, često predvorje smrti za one najslabije.

Uz pratnju Jerusalemskog kamernog orkestra Braunstein je prvim taktovima Adagietta Gustava Mahlera odsviranim na violini iz Auschwitza izmamio suze i jecaje publici.

“Nastupao sam na hiljadama koncerata, ali nikad se nisam osjećao kao danas. Ruke su mi drhtale kad sam uzeo ovaj poseban instrument u ruke, njegov miris bio je drukčiji… Dok sam svirao, srce mi je ludo tuklo jer sam znao njegovu historiju”, rekao je Braunstein nakon koncerta.

Veći dio karijere proveo je u Berlinskoj filharmoniji, a u koncertima koji se održavaju u raznim izraelskim gradovima pod nazivom “Violine nade” učestvuje drugi put.

“Violina iz Auschwitza svirala je pred gomilom ljudskih tijela ili onoga što je od njih ostalo. Ona je vidjela svašta”, kaže kolekcionar violina Amnon Weinstein, inicijator koncerata koji se već održavaju u Njemačkoj, Sjedinjenim Državama i u Turskoj.

Kolekcionar violina

Sedamdesetšestogodišnji Weinstein, Izraelac, porijeklom litvanski Jevrej koji je uspio preživjeti holokaust, više od 20 godina u svojoj radionici u Tel Avivu restaurira violine.

“Moja je misija ponovno udahnuti život instrumentima koji su preživjeli holokaust kako bi se na njima moglo svirati. Želim ih dovesti u stanje u kojem publici mogu ispripovijedati svoje priče. Jer one su posebne, pamte glasove, suze, smijeh, molitve…”, kaže Weinstein.


Amnon Weinstein više od 20 godina u svojoj radionici u Tel Avivu restaurira violine [EPA]

U njegovoj je kolekciji danas 60 violina i violončela. Svaki instrument je uspomena i priča, često tragična priča koju je prošao njihov vlasnik za vrijeme holokausta. Većina ih je izrađena u Njemačkoj ili u Čehoslovačkoj, a na unutrašnjem dijelu urezani su Davidova zvijezda i ime vlasnika.

U memorijalnom centru Yad Vashem, muzeju holokausta u Jerusalemu, danas se čuva 15 violina iz tog vremena, javlja AFP.

“Uz sva svjedočanstva onih koji su preživjeli holokaust postoje i svjedočanstva ovakvih instrumenata. Zvuci ovih violina slušatelje podsjećaju na njihove vlasnike koji su uprkos gladi i hladnoći svirali za svoje sunarodnjake. Živjet će i nakon nas, nastavljajući svoju misiju – očuvanje sjećanja na one koji su nestali”, kaže Weinstein.

Izvor: Agencije


Povezane

Datumi koji trebaju buditi razum

Kao što je i počelo, 20. stoljeće završilo je genocidom, u BiH i Ruandi, a besramna lista zločina nastavlja se i danas.

Nekadašnji zarobljenici i članovi njihovih porodica obilježavaju Dan sjećanja na žrtve holokausta i odaju počast onima koji nisu preživjeli.

27 Jan 2014
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO