Pod hramom Maja otkriven drevni vodovod

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće (EPA)
Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće (EPA)

Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod ispod jednog od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su naučnici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz 7. stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskapanja Arnaldo Gonzalez Cruz.

Složeni vodovodni sistem povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea i majanskog Boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Simbolički put

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže on.

Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja, prenosi Hina.

Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012. godine , misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji.

“Odlučili smo to podrobnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sistemu kanala ukopanih u stijenu, tačno ispod grobne komore”, rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i historiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki arheolozi pronašli su drevni mural za koji kažu da baca novo svjetlo na čuveni kalendar Maja, za koji mnogi vjeruju da otkriva kada će biti smak svijeta. Mural je pronađen u Gvatemali i, prema riječima stručnjaka, ne završava u decembru ove godine.    Rad astronoma bio je značajan za cijelu majansku kulturu, a za […]

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO