Nagrada za najbolju fotografiju Ferhadije ide u Teslić

Svečano otvaranje rekonstruirane Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci prije mjesec dana pratio je natječaj za najbolju fotografiju te kulturno-povijesne građevine.

Biralo se između 1.000 fotografija, a 37 najboljih izloženo je u prostorijama banjalučkog Medžlisa. Prva nagrada je otišla u Teslić. 

Tri puta je fotograf iz Teslića Uglješa Jotanović morao prijeći 80 kilometara do Banje Luke kako bi napravio najbolju fotografiju Ferhadije. Za natječaj je doznao slučajno, prolazeći pored Ferhad-pašine džamije.

“I onda sam prišao jednom, pitao šta je bilo, zašto toliko slikanje. Kao izašao je foto-konkurs, nagrada je jako vrijedna i to je to. Međutim, nisam mogao da napravim fotografiju jer sam imao portretni objektiv kojim je nemoguće slikati građevinu ili nešto tako. I onda sam odustao”, priča Jotanović.

Drugi put je padala jaka kiša. Ispred je bila skela, građevinski radovi su još trajali, pa je prilika za fotografiranje opet izostala.

Posljednji dan trajanja natječaja sjeo je u automobil i ponovno krenuo put Banje Luke. Kad je stigao, imao je samo nekoliko minuta da ideju ostvari.

Zaustavio saobraćaj

“U centru Banjaluke gdje je saobraćaj, gdje su auta, gdje je nemoguće napraviti tako nešto u to doba oko četiri sata… Kad sam zakoračio na ulicu, ljudi su stali sa autima i dopustili mi neka dva-tri minuta da napravim fotografiju. I uspio sam”, dodaje Jotanović.

Objašnjava da je modernu tehniku obrade koristio samo da pojača kontraste na fotografiji. Ostavio je izvornu boju Ferhad-pašine džamije da dominira slikom.

Konkurencija je bila jaka i kreativna. Neki snimatelji koristili su čak i dronove.

Najuspješnije fotografije posjetitelji sada mogu vidjeti u banjalučkom Medžlisu, a neke od njih su već na razglednicama ili naslovnim stranama kalendara i godišnjaka.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO