Hrvatski franjevci čuvaju turski nišan

Trenutno smješten u atomskom skloništu u Novoj Gradišci, nišan čeka restauraciju (Anadolija)

Nakon što pod nadzorom stručnjaka bude restauriran nišan (nadgrobni spomenik) iz Osmanskog perioda, za koji se vjeruje kako pripada posljednjem cerničkom sandžakbegu, bit će dostupan za posjetioce i turiste. Ono što je najinteresantnije, a vezano je za ovaj nišan, jeste da je on vlasništvo Franjevačkog samostana Cernik.

Nišan, visok oko dva metra, s velikim bogato ukrašenim turbanom, trenutno je smješten u atomsko sklonište u Novoj Gradiški, gdje čeka restauraciju.

“Taj nadgrobni spomenik, kao što je i upisano u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, pripada samostanu i u njegovom je vlasništvu. Na posudbi je u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Mi ga, nakon restauracije, planiramo staviti u krug blizu crkve, odmah uz toranj, tako da i ljudi koji dođu, prolaznici, turisti… mogu vidjeti da je Cernik imao dugačku povijest i za vrijeme i prije turskog vremena. I sada ovaj samostan svejdoči o vremenu nakon Turaka, od početka 18. stoljeća pa dalje”, kazao je fra Josip Vukoja, gvardijan Franjevačkog samostana Cernik, piše Anadolija.

Gvardijan Vukoja nije mogao potvrditi da nišan pripada posljednjem cernićkom sandžakbegu, ali kaže da je veoma značajan.

Spomenik nulte kategorije

“Nema nikakvoga natpisa na tom nadrgobnom spomeniku. Postoje razna nagađanja. Zna se da su to franjevci našli na ovom mjestu, kod priprema za gradnju samostana. Bio je u okolici. Da li je to begov spomenik ili nije, ne znamo. Povijesnih podataka nemamo. Ipak, zanimljivo je da je samostan vlasnik toga nadgrobnog spomenika i da je to jedinstven primjerak u Hrvatskoj da u jednom izričito katoličnom središtu imamo jedan turski nadgrobni spomenik”, kaže fra Vukoja.

Gvardijan Franjevačkog samostana Cernik kaže da ne zna “koliko se može reći da je tada multikulturalnost prisutna u Slavoniji, već da su tu, zapravo, bile borbe, a oni koji su bili jači, oni su u to vrijeme vladali i bili na tom prostoru”.

Podsjeća da je i hrabro u neku ruku da franjevci čuvaju turski nadgrobni spomenik.

Osim po nišanu, koji je u njegovom vlasništvu, Franjevački samostan Cernik, koji je nacionalni spomenik Hrvatske, jedinstven je i po bogatstvu, odnosno brojnosti autentičnih predmeta iz svih razdoblja iz Svete zemlje, koja čuva u svom Biblijskom arheološkom muzeju.

Osim muzeja, u okviru samostana djeluje i knjižnica, koja je registrirana kao spomenik nulte kategorije. U njoj je pohranjeno oko 5.000 knjiga, uglavnom religijskog sadržaja, te s područja umjetnosti, književnosti, medicine i prirodnih nauka.

Izvor: Agencije