Sarajevski varilac postavio izložbu pod vodom

Na Olimpijskom bazenu u Sarajevu na jedan dan postavljena je izložba pod vodom. Autor Zlatan Hamamdžić, automehaničar po struci, posjetiteljima je predstavio vrlo neobično iskustvo. Radionicu, u kojoj radi već 13 godina, naslijedio je od oca, koji ga je naučio osnovnom zanatu – varenju.

“Prvenstveno se bavim popravkom auspuha”, kaže Hamamdžić.

No, ljubav prema zanatu, ali i prema djevojci, odvela ga je u drugi smjer.

“Pošto se bavim varenjem, već izvjesno vrijeme htio sam da napravim divan poklon za voljenu osobu. Izmislio sam jednu metalnu ružu i od nje je sve krenulo”, nastavlja on.

Dvije strasti – ronjenje i varenje

Počeo je izrađivati metalne figure. Vremenom su skulpture postajale veće, a rodila se i ideja da napravi izložbu. I to ne bilo kakvu, nego pod vodom.

“Prije par godina sam se počeo baviti ronjenjem, tako da sam htio da spojim dvije svoje strasti – ronjenje i varenje”, priča.

Ronjenje ga je inspriralo da počne izrađivati skulpture nadahnute podvodnim svijetom.

“Da bi napravio jednu skuplturu, Zlatanu je potrebno nekoliko dana. Međutim, za cijelu izložbu bilo mu je potrebno šest mjeseci”, javila je iz Sarajeva Al Jazeerina reporterka Nejra Kozarić.

Izložba je postavljena u Olimpijskom bazenu. Ako je posjetitelji žele vidjeti, moraju zaroniti. Kombinacija ronjenja i umjetnosti oduševila je one koji su se odlučili na ovaj pothvat. Zbog jedinstvenog načina izlaganja, izložba je trajala samo jedan dan. No, Zlatan kaže kako će se potruditi svake godine napravi nešto novo i neobično.

Izvor: Al Jazeera