‘Novac Clintonovih’: Ko je i zašto davao donacije

Dokumentarni film „Novac Clintonovih” mogao bi biti najkontroverzniji film ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu. U filmu se Bill i Hillary Clinton optužuju da su zloupotrebljavali državne položaje. Zauzvrat su, navodno, primali velike donacije na ime Fondacije Clinton.

Film drži pažnju od uvodnih scena do samog kraja. Najstarija poslovica u američkoj politici glasi, “prati trag novca, ništa nije sveto, sve je na prodaju”.

Fotografija je prenaglašena, a muzika prijeteća. Sve to doprinosi poruci koju su režiseri filma željeli poslati.

„Film je izuzetno intenzivan. Željeli smo da sve izgleda senzacionalistički, tako da ne bude jasno je li riječ o propagandi ili o stvarnom filmu“, navodi Stephen Bannon, producent filma.

Film gledaoce vodi na put oko svijeta, od Afrike i južnoameričkih prašuma do Kazahstana i Indije.

Navodno, strane vlade i korporacije donirale su velike iznose novca Fondaciji Clinton, a sve to u zamjenu za povoljniju američku politiku.

„Knjiga od 250 stranica zbijena je u nešto malo više od sat vremena filma. Gledaoci su bombardovani činjenicama, brojkama, imenima i navodima. Gledaoci su uistinu preplavljeni informacijama“, javlja reporterka Al Jazeere Jacky Rowland.

Kritičari kažu kako su režiseri filma povezani s Republikanskom strankom.

Bez konkretnih dokaza

Ni u jednom trenutku u filmu se ne iznosi nijedan konkretan dokaz da je Hillary Clinton, dok je vršila dužnost državne sekretarke, svjesno mijenjala politiku kako bi njen suprug ostvario finansijsku korist.

„Jednostavno smo iznijeli kad su uplaćene donacije, ko ih je uplatio i zatim naveli poteze Hillary Clinton u njihovu korist. Clintonovi bi vjerovatno rekli da je sve to slučajnost i da ti događaji nisu povezani. Ja kažem, ako imamo veliki broj sličnih primjera, onda to ne može biti slučajnost“, rekao je Peter Schweizer, autor knjige „Novac Clintonovih”.

Film je tempiran tako da ima veliki politički uticaj. Konvencija Demokratske stranke održat će se za svega dva mjeseca. No, Hillary Clinton nije jedina kandidatkinja koja će morati da odgovori na neka teška pitanja.

„Hillary Clinton ima Fondaciju Clinton, ali Donald Trump ima tužbu za Univerzitet Trump. Tu je i problem povrata poreza, koji on još nije učinio dostupnim javnosti“, kazala je Lara Brown, univerzitet George Washington.

Film će u narednim sedmicama biti prikazan na američkim televizijama. Čini se da se borba za poziciju u Bijeloj kući sada u potpunosti vodi bez rukavica.

Izvor: Al Jazeera