Naljeto osma knjiga o Harryju Potteru

Predstavu je dijelom pisala J.K. Rowling, autorica knjiga o Harryju Potteru (Scholastic)

Harry Potter, dječak čarobnjak iz serije veoma prodavanih knjiga i uspješnih filmova, vratit će se u britanske i američke knjižare ovog ljeta, kada će biti objavljen scenarij nadolazeće predstave, koja će se prikazivati u Londonu i govoriti o njegovom životu kao odrasle osobe.

Djelo Harry Potter i prokleto dijete (Harry Potter and the Cursed Child) predstavlja junaka knjige kao prezaposlenog radnika Ministarstva magije i oca troje djece koji se bori “protiv prošlosti koja odbija ostati tamo gdje pripada”, objavio je u srijedu izdavač Scholastic Corp.

Predstavu je dijelom pisala J.K. Rowling, autorica knjiga o Harryju Potteru, a premijerno prikazivanje imat će 30. jula u Londonu.

Igrat će se u dva dijela, pa će se moći gledati kao dvije predstave u dva dana, ili kao dva nastupa u istom danu.

Iz Scholastica najavljuju kako će knjiga u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi biti u prodaji od 31. jula, a istovremeno će scenarij u Velikoj Britaniji objaviti kuća Little, Brown and Company.

Prodato 450 miliona primjeraka

Okarakterizirani kao “specijalno probno izdanje”, prvi primjerci scenarija mogu varirati u odnosu na prikazano u Londonu, dodaju iz Scholastica, kao i to da će drugo izdanje biti objavljeno s konačnim scenarijem.

Sedam knjiga o Harryju Potteru zaključno je s djelom Harry Potter i darovi smrti iz 2007. godine, kada je protagonista romana konačno pobijedio svog glavnog neprijatelja, zlog čarobnjaka Lorda Voldemorta.

Na osnovu ovih djela snimljeno je osam filmova, dva su napravljena po posljednjoj knjizi.

Više od 450 miliona primjeraka knjiga o Harryju Potteru, prevedenih na 79 jezika, prodato je širom svijeta, dok su filmovi ukupno imali prihod od sedam milijardi dolara.

Izvor: Agencije