Preminula Carrie Fisher, Princeza Leia iz Star Wars

Ljubitelji filma je najbolje pamte po ulozi Princeze Leie iz originalnih Ratova zvijezda iz 1977. godine i njene kose u futurističkoj pletenici (EPA)

Američka glumica Carrie Fisher, koja je stekla svjetsku popularnost ulogom Princeze Leie u filmovima Ratovi zvijezda (Star Wars) preminula je u 60. godini.

Fisher, kćer glumice Debbie Reynolds i pjevača Eddieja Fishera, umrla je u utorak, četiri dana nakon što je imala jače zatajenje srca tokom leta iz Londona u Los Angeles. Njena porodica nije dala više detalja, no mediji navode kako je riječ o srčanom udaru.

„Hvala svima koji su podržavali talente moje voljene i nevjerovatne kćerke. Zahvalna sam što mislite na nju i molite kako bi sigurno došla na svoju sljedeću stanicu“, napisala je njena majka na Facebook stranici.

Fisher je u igranom filmu debitirala glumeći sa Warrenom Beattyjem u hitu iz 1975. godine, filmu Šampon (Shampoo). Pojavljivala se i u hit filmovima poput Austina Powersa, Braći Blues (The Blues Brothers), Hannah i njene sestre (Hannah and Her Sisters) i Kad je Harry sreo Sally (When Harry Met Sally).

Problemi sa bolešću i narkoticima

No, ljubitelji filma je najbolje pamte po ulozi Princeze Leie iz originalnih Ratova zvijezda iz 1977. godine i njene kose u futurističkoj pletenici.

Reprizirala je ulogu u Epizodi VII, Zvjezdani ratovi: Sila se budi iz 2015. godine, a njen digitalno obrađen lik se pojavljuje i u posljednjem filmu iz serijala Rogue One: A Star Wars Story.

„Bila je ekstremno pametna, talentirana glumica, autorica i komičarka sa veoma bogatom ličnošću koju je svako volio“, navodi tvorac Star Warsa George Lucas.

Harrison Ford, glumac koji je bio dio istog filma napisao je: „Carrie je bila jedinstvena… brilijantna, originalna, zabavna i emocionalne glumica. Hrabro je živjela svoj život.“

Fisher se dugo borila sa ovisnošću o narkoticima i mentalnom bolesti. Priznala je kako je sa 13 godina pušila marihuanu, uzimala LSG sa 21, a dijagnozu da je bipolarna je dobila sa 24.

Izvor: Agencije