Preminuo pjevač George Michael

Ukupno je zabilježio sedam pjesama na broju jedan na britanskoj top-listi i osam na broju jedan Billboardove liste u SAD-u (AP)

Britanski pjevač George Michael umro je u svome domu u Oxforshireu u 53. godini, objavili su britanski mediji.

Svjetska zvijezda pop muzike, koji je u karijeri prodao 100 miliona nosača zvuka, umro je mirno, a u njegovoj smrti nema sumnjivih okolnosti, potvrđeno je iz policijskih izvora.

„S velikom tugom potvrđujemo kako je naš voljeni sin, brat i prijatelj George preminuo mirno u svom domu tokom božićnog razdoblja. Njegova porodica moli za poštivanje privatnosti u ovim emocionalno teškim trenucima“, objavio je pjevačev publicist.

Do Wham! Do Faith

George Michael, pravim imenom Georgios Kyriakos Panayiotou, rođen je u Londonu, a na muzičku scenu probio se kao član dueta Wham! (s Andrewom Ridgeleyom), čiji su singlovi i prvi album poharali top liste 1983. godine.

Sa drugim albumom osvojili su i SAD, pri čemu je hit „Wake Me Up Before You Go-GO“ bio prvi na top listama Velike Britanije i SAD-a, a „Careless Whisper“ u čak 25 država.

U solo karijeru krenuo je 1987. izdavši album „Faith“, koji se u svijetu prodao u 20 miliona kopija. Ukupno je zabilježio sedam pjesama na broju jedan na britanskoj top-listi i osam na broju jedan Billboardove liste u SAD-u.

Nesretna 2016.

U 30-godišnjoj karijeri osvojio je brojne muzičke nagrade – tri Brit Awardsa, četiri MTV Video Music Awardsa, tri American Musical Awards i dva Grammya.

Michaelova smrt još je jedna u nizu smrti zvijezda koje su se dogodile u, za ljubitelje muzike, nesretnoj 2016. godini.

Ove godine svijet su napustili i David Bowie, Leonard Cohen, Prince, Glen Frey, Sir George Martin, Keith Emerson i Greg Lake.

Izvor: Agencije


Povezane

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a zanosio se i idejama socijalne pravednosti.

Published On 11 Nov 2016
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO