Video: Ukradene umjetnine vraćene Italiji

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predao je slike italijanskom ministru na ceremoniji u Kijevu (EPA)

Sedamnaest umjetničkih djela vrijednih 17 miliona eura vraćeno je italijanskim zvaničnicima u Ukrajini. Prošle godine maskirani kradljivci odnijeli su ove slike iz Muzeja umjetnosti u Veroni.

Slike je u Ukrajini preuzeo italijanski ministar kulture Dario Franceschini. On je kazao kako su postojale male šanse da će umjetnine, među kojima se nalaze djela Rubensa, Tintoretta i Mantegne, biti vraćene u Italiju.

Ipak, slike su vraćene tek s nekoliko ogrebotina.

‘Važan dan’

“Ovo je važan dan, zato što su umjetnine vraćene u Veronu nedirnute”, kazao je Franceschini, dodajući kako se ružna priča pretvorila u lijepu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predao je slike Franceschiniju na ceremoniji u Kijevu, rekavši da je krađa umjetnina jednaka krađi jednog dijela srca grada.

Italijanska policija objavila je u martu snimak nadzornih kamera na kojem su prikazani lopovi u krađi vrijednih umjetničkih djela.

Slike, spakirane u plastične vreće, otkrili su ukrajinski graničari u maju, dok su krijumčari pokušali da ih prebace u Moldaviju.

Pljačka se dogodila u novembru prošle godine, a policija je nakon toga uhapsila 12 osoba – pet u Moldaviji i sedam u Italiji.

Ta pljačka izazvala je velike reakcije u zemlji, zbog čega je pokrenuta rasprava o nedostatku mjera sigurnosti u italijanskim muzejima.

Mnogi građani su za to okrivili smanjenje javne potrošnje.

Izvor: Agencije